Edició 2262

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 04 de octubre del 2024
Edició 2262

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 04 de octubre del 2024

Espanya commemora l’exili a la Catalunya Nord… i s’oblida del català

El català va ser-hi obviat malgrat ser la llengua compartida als dos costats de la frontera estatal

|

- Publicitat -

El secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, va participar ahir en els actes organitzats pel Dia d’homenatge a les víctimes de l’exili. Segons estableix la Llei de Memòria Democràtica, aquesta jornada se celebra el 8 de maig en record de les persones que van haver de marxar de l’Estat com a conseqüència de la guerra civil espanyola i de la dictadura franquista. Aquest any ha estat la primera vegada que s’ha commemorat la data, després que la norma s’aprovés l’octubre del 2022. Martínez ha pres part dels actes que han tingut lloc al Pertús, a Cotlliure i a Argelers, que entre d’altres han inclòs una caminada de 800 metres per un dels camins que s’utilitzaven per travessar la frontera entre els estats espanyol i francès

Publicitat

A Cotlliure es va fer una ofrena floral a la tomba del poeta Antonio Machado i es va retre homenatge als exiliats al Centre Cultural de la localitat. També es va fer entrega de Declaracions de Reconeixement i Reparació a representants de l’exili.

Entre les persones que van rebre aquesta distinció del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica destaca Jesús García, últim brigadista viu, amb 104 anys, que resideix a Tolosa. Una altra distingida va ser Ana Floristán, de 85 anys, una ‘nena de la guerra’ que va travessar la frontera amb 9 mesos com a part de l’exili que duria la seva família de França a Cuba.

A Argelers hi va haver dues ofrenes florals, una al Cementiri dels Espanyols i l’altra al monòlit que assenyala l’entrada al camp de concentració que hi va haver a la platja de la localitat nord-catalana

Et pot interessar  Entitats i sindicats valencians carreguen contra Mazón per dir que el valencià s'ha imposat

Per part del govern català hi ha participat Alfons Aragoneses, director de Memòria Democràtica mentre que, per part del govern de les Illes Balears, hi ha assistit el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera.

Un dels trets que va cridar l’atenció de l’homenatge va ser el nul ús de la llengua catalana per part de l’administració espanyola, si bé aquest idioma és compartit a banda i banda de la frontera, a diferència del castellà i el francès. En canvi, la commemoració ha estat exclusivament en aquestes dues darreres llengües. Alhora, la simbologia catalana ha estat exempta de totes les activitats.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut