Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Es tripliquen els delictes d’odi en l’última dècada i el 40% estan relacionats amb la LGTBI fòbia

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que l’increment de denúncies en part demostra que “hi ha més facilitats i la consciència col·lectiva per poder denunciar” però es mostra insatisfet perquè assegura que hi ha casos que queden amagats

Agències 28/07/2021
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant la sessió de control al Govern. Imatge del 21 de juliol de 2021

Les denúncies per delictes d’odi a Catalunya s’han triplicat en l’última dècada i durant el primer semestre del 2021 se n’han registrat 230, dels quals el 40% eren LGTBI fòbics. Aquestes dades evidencien la vulnerabilitat del col·lectiu LGTBI i mostren que encara no s’ha avançat suficientment en la igualtat de drets i en la reducció de la violència per motiu d’orientació sexual o gènere.

La segona motivació més freqüent en delictes d’odi és l’origen ètnic o racial (30%), cosa que demostra que cal continuar amb la lluita antiracista. Aquestes dades han estat aportades pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una compareixença al costat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, per explicar les actuacions per afrontar agressions, discriminacions i delictes d’odi.

Elena ha explicat que l’increment de denúncies ha estat notable sobretot a partir del 2015 i creu que, en part, es deu a les “facilitats i la consciència col·lectiva per poder denunciar”. Però afirma que “Com a conseller d’Interior no em puc sentir satisfet presentant una estadística sobre fets coneguts perquè segur que n’hi ha més que queden amagats”, i ha remarcat que la prevenció també és feina de la seva conselleria.

Respecte a la tasca policial en aquests delictes, ha recordat que Mossos d’Esquadra ha estrenat recentment una unitat especialitzada en delictes d’odi i discriminació, i ha ressaltat la formació a l’escola de policia per saber com actuar en aquests casos i “combatre la victimització secundària, que és fonamental perquè hi hagi denúncia en tots els casos que es produeixen”. Cal destacar que darrerament s’ha aconseguit detenir a tres presumptes autors de l’agressió a la Platja del Somorrostro de Barcelona.

Aquest augment del nombre de delictes d’odi mostra una situació en què s’observa un augment del nombre de denúncies, fet que podria demostrar que hi ha hagut una millora en el conjunt de mecanismes destinats a iniciar processos judicials en contra de LGTBI fòbia i el racisme, però  també mostren que no s’ha assolit la igualtat fins al punt que se segueixen produint agressions per motiu de gènere, orientació sexual o origen ètnic o racial.