Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

ERC insisteix a Colau a reconvertir la Prefectura de Via Laietana en un museu de la “repressió”

Maragall reclama al PSC “coherència” i recorda que la proposta ja es va aprovar tant al Congrés com a Barcelona

Agències 30/10/2019
Els regidors republicans Elisenda Alamany i Ernest Maragall, durant una atenció als mitjans davant la prefectura de Via Laietana

Esquerra demanarà a la resta de grups de l’Ajuntament de Barcelona un acord perquè s’iniciïn els tràmits necessaris per tancar la prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana i convertir-la en un espai de memòria històrica. Així ho ha anunciat el president d’ERC al consistori, Ernest Maragall, que ha explicat que els republicans presentaran una proposta perquè s’acordi donar pas a la cessió de l’edifici per part de l’Estat “al 100% i amb la màxima urgència”. “L’experiència d’aquests dies ens obliga a reviure i prendre consciència de la història passada de l’edifici, ens planteja un exercici de coherència i rigor”, ha dit Maragall fent referència a la “brutalitat i les tortures” que s’hi van practicar durant la dictadura.

En una atenció als mitjans davant la comissaria, el líder republicà ha recordat que la proposta de cessió no és nova, ja que ja va ser aprovada al Congrés dels Diputats el 2017 amb el vot de tots els grups -inclòs el PSOE- i amb l’excepció del vot contrari del PP. A més, l’Ajuntament de Barcelona també va aprovar una proposta en la mateixa línia aquest any. L’objectiu d’ERC és recuperar la proposta i tornar a posar-la damunt la taula en els pròxims dies durant la celebració de les comissions de l’Ajuntament, on hi ha el govern i també la resta de grups parlamentaris, per adreçar-se al govern espanyol i instar-lo a la cessió de l’edifici de la Via Laietana.

Per altra banda, Maragall ha expressat “estupefacció” per les afirmacions de la regidora Laia Bonet (PSC) després que Jordi Rabassa (BComú) plantegés iniciar un debat sobre el trasllat de la prefectura a un altre indret de la ciutat. La proposta feta per Rabassa en una carta adreçada al cap de la policia espanyola a Catalunya va ser, segons Maragall, “negada i marginada” per Bonet. “Vol el govern de la ciutat ser fidel i coherent amb el que la ciutat ja va aprovar o vol seguir mostrant aquest oportunisme i electoralisme indecent que practica el PSC?”, ha reflexionat.

Segons Maragall, la història de la “repressió” es mereix aquesta “reparació d’aplicació immediata i urgent”.