Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

ERC encara el 28-A com un “nou plebiscit entre democràcia i repressió”

Esquerra Republicana de Catalunya es pren la cita electoral del 28-A com una “oportunitat de guanyar al retrocés dels drets, a l’immobilisme i a la repressió amb la democràcia” que […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 04/04/2019
Sabrià i Vilalta presenten la campanya d'ERC de cara al 28-A

Esquerra Republicana de Catalunya es pren la cita electoral del 28-A com una “oportunitat de guanyar al retrocés dels drets, a l’immobilisme i a la repressió amb la democràcia” que -diuen- “ara mateix vol dir poder fer República” treballant per la sanitat o l’educació. En una presentació de la campanya de cara als comicis espanyols, el president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha qualificat la seva candidatura com una mostra del “junquerisme en estat pur” i ha destacat la “demostració de força” que suposaria que un pres polític assolís un bon resultat a les urnes. Segons ell, el fet que Oriol Junqueras i Raül Romeva (pel Senat) siguin al capdavant del projecte és la “millor manera de denunciar el retrocés democràtic” que es viu a Espanya.

Sabrià ha parlat amb tot de diàleg amb l’Estat espanyol -“la independència com a rumb i el diàleg com a manera de poder-hi arribar”- i ha destacat la necessitat de “tornar a dir a l’Estat que la democràcia no s’empresona, que la lluita per la llibertat, la democràcia i la República, que és una mateixa lluita, continua”. “Una victòria d’ERC i sobiranistes és una victòria de la paraula, la democràcia, drets i llibertats”, defensen des de la formació republicana, que planteja la cita electoral com un “nou plebiscit entre democràcia i repressió”, “entre empresonar als adversaris polítics o la democràcia” i “entre censura o llibertat”.

Precisament aquest, ‘Va de Llibertat’, serà el lema d’ERC a la campanya. Una campanya amb la qual pretenen que els electors els percebin com l’opció més útil no només per a “frenar la ultradreta” i evitar el tripartit PP, Cs i Vox; sinó també per enderrocar un PSOE que “ha estat i és còmplice de la repressió i de la regressió de drets i llibertats” en “aquesta lluita entre progrés social o règim del 78”. “Com més fort sigui l’independentisme, com més forta sigui Esquerra Republicana, més podrem condicionar l’actuació del PSOE per trobar la solució democràtica que requereix la situació”, han defensat per mostrar la seva voluntat de “condicionar qualsevol escenari que surti del 28-A”. “Tot això -conclouen- per defensar els drets civils i les llibertats, però també per defensar els drets socials i la justícia social”, ja que “la lluita per la independència és indestriable de la lluita social”.

Actes de campanya per al 28-A a les presons catalanes i de Madrid

Sabrià, juntament amb la diputada i responsable de coordinar l’estratègia política, Marta Vilalta, també ha explicat que el partit ha demanat permís per a celebrar actes de campanya a les presons catalanes i de Madrid. La resposta, que esperen que sigui positiva, hauria d’arribar en les properes hores. “Els candidats no haurien d’estar a les presons, haurien d’estar al carrer defensant les seves propostes”, ha dit per assegurar que “farem que passin coses a Madrid”. També ha apuntat que, durant la campanya, “intentarem fer present a tothom”, també als exiliats.

El tret de sortida de la campanya es farà a Sant Vicenç dels Horts, poble de Junqueras, coincidint amb el seu aniversari i es tancarà a Badalona. L’acte central serà a Barcelona el 14 d’abril, quan es commemora la proclamació de la Segona República Espanyola. El pressupost de la campanya d’ERC, que ha assegurat que no té cap deute amb els bancs, serà aproximadament el mateix que el de les darreres eleccions espanyoles: 1.649.550 euros, dels quals 850.000 són tramesa electoral. Pel que fa a les llistes de la formació, a les quals ha contribuït Oriol Junqueras, Sabrià ha reivindicat la coalició dels republicans amb Sobiranistes com “una eina més útil per guanyar un país, no només uns quants escons” i una manera “d’enfortir el projecte reforçant la transversalitat i la diversitat”. D’altra banda, ha assegurat que Junqueras “lluitarà per totes les actes”, per a poder “assistir i exercir” els càrrecs que li donin les urnes.

Breu resposta a la carta de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Preguntat per la premsa, Sabrià ha respost breument a la carta de Puigdemont, Comín i Ponsatí proposant una llista conjunta a Europa i ha dit que ells proposen una “coordinació a Europa” per a “maximitzar vots” tenint en compte que “quan ho van fer Romeva i Tremosa va anar bé”. Sabrià també ha desitjat sort als “companys de viatge” en totes les cites electorals.