Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

ERC demana al govern espanyol reconeixement escrit de la nul·litat de les sentències franquistes com la de Companys

|

- Publicitat -

ERC ha demanat al govern espanyol reconeixement escrit de la nul·litat de les sentències franquistes com la del president Lluís Companys, assassinat avui fa 82 anys. En aquesta línia, ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) que insta el govern espanyol a publicar els noms de les víctimes de la dictadura, així com a fer un acte de desgreuge envers el poble català. Amb l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica al Senat queda declarada formalment la il·legalitat del règim feixista que va durar des del 1936 al 1978. Així mateix, es fixa per llei la nul·litat de les sentències dels judicis sumaríssims seguint el rastre de la llei que ja va aprovar, per unanimitat, el Parlament de Catalunya el 2017.

Publicitat

ERC assegura que aquest reconeixement “és fruit de la lluita de tot el moviment memorialista i de partits com Esquerra Republicana que fa 47 anys que ho reclama”. Tanmateix, afegeix que la fita és “insuficient” perquè “tanca la porta als reconeixements de les responsabilitats patrimonials per part de l’Estat”. I assegura que es continuarà “reivindicant la necessitat d’aprovar una llei que repari de forma efectiva les víctimes i permeti fer justícia”.

En virtut d’aquest nou text que, afirmen, “suposa un pas encara que simbòlic”, els republicans ha registrat al Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei on reclama al govern espanyol publicar els noms de totes les víctimes de la dictadura; expedir urgentment i d’ofici els documents de reconeixement i reparació personal que fixa la llei, i que es publiqui l’anul·lació de la sentència als respectius expedients judicials i fer un acte de desgreuge al poble català per l’assassinat del president Lluís Companys i Jover al Castell de Montjuïc ara fa 82 anys.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió