Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

ERC defensa compatibilitzar diàleg i altres vies i Junts i CUP reclamen “desestabilitzar” l’Estat

Debat lliure i obert entre els tres partits independentistes del parlament que cal fer fora de l’estat

Redacció
Redacció 22/08/2021
La diputada al Parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts); la diputada al Parlament Alba Vergés (ERC), i la diputada al Congreso Mireia Vehí (CUP), en un debat a la UCE

La Universitat Catalana d’Estiu segueix sent un espai de llibertat on poder debatre lliurement i, no cal dir, això és així fonamentalment perquè se celebra fora de les fronteres del Regne d’Espanya. Amb això n’hi hauria prou per avançar en les conclusions del debat que hi han mantingut la diputada en el Parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts); la diputada en el Parlament Alba Vergés (ERC), i la diputada al Congrés Mireia Vehí (CUP).

Vergés hi ha defensat, aquest dissabte, que és possible compatibilitzar el diàleg amb altres estratègies, enfront del que sostenen la diputada de Junts al Parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí que han advocat per accions que permetin “desestabilitzar” l’Estat. El títol del debat era ‘La política: entre el pas curt i la mirada llarga’, en el qual han exposat les seves visions sobre l’estratègia independentista i la política catalana.

VERGÉS: UNITAT PER ANAR FORTS A LA TAULA DE DIÀLEG
Vergés ha apel·lat a la unitat i a anar “forts” a la taula de diàleg amb el Govern sense tancar-se cap porta, i ha demanat a totes les parts tenir voluntat de pacte sobre el conflicte català –per a qüestions sobre infraestructures i finançament, ha dit, ja existeixen altres espais–. Segons ella, els partits i les entitats independentistes han d’arribar a acords i analitzar l’escenari a mesura que vagi avançant el procés de diàleg i la Generalitat en comparteixi els avanços: “Ara tenim oberta la Generalitat de Catalunya, tenim un Parlament funcionant. És una situació que hauria de ser normal però que ha estat anomalia des de 2017”.

“Per molt escèptics que puguem ser, hem d’anar forts, anar amb els grans consensos i amb la veu alta i el cap alt”, ha reivindicat la vicepresidenta primera del Parlament, després que tant Madrenas com Vehí es mostressin escèptiques sobre aquest espai. Sobre si prefereix un referèndum o una DUI, ha assegurat que per a ella el referent és el model escocès de consulta pactada, amb una campanya que pugui dirigir-se a tota la ciutadania i on cada català pugui votar lliurement sobre la independència, la qual cosa actualment veu més “factible”; Madrenas, per la seva banda, ha advocat per la DUI.

Amb tot, Vergés ha valorat la possibilitat d’una declaració unilateral: “Si el context és tan difícil que l’única cosa que el fa possible és una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), el context haurà d’anar darrere amb molta força”.

MADRENAS PLANTEJA UNA NOVA ENTITAT SOBIRANISTA
Madrenas ha justificat els dubtes del seu partit sobre la taula de diàleg: “Per què ens mostrem escèptiques? Jo he estat molts anys fent classes a la Universitat de Girona, i feia classes de negociació. L’element essencial per abordar una negociació és que les dues parts vulguin arribar a algun acord”. En aquest sentit, ha posat en dubte que existeixin “indicis i proves” de la voluntat negociadora del Govern espanyol per pactar sobre l’amnistia i l’autodeterminació, i ha recordat que el propi Executiu ho ha rebutjat en declaracions públiques.

“Crec que a tots se’ns planteja un problema. Per això nosaltres moltes vegades havíem parlat de confrontació, perquè si volem negociar de debò necessitem que l’Estat espanyol necessiti negociar. Per voler, no voldrà”, ha defensat. Al seu judici, això es fa “desequilibrant l’Estat espanyol perquè senti la necessitat d’haver de negociar” amb la Generalitat, i ha dit textualment que aprovar els Pressupostos és l’últim que faria ella per aconseguir aquest objectiu. A més, ha replicat a Vergés que ara Catalunya no està forta per afrontar una negociació, i ha insistit que és necessari que l’altra part estigui més “vulnerable” perquè es vegi obligada a negociar.

En paral·lel, ha reivindicat exigir millor finançament i inversions en infraestructures i crear un hub internacional a l’Aeroport de Barcelona-El Prat: “Però no obviem la preservació i defensa dels drets de les persones, com és el dret d’autodeterminació dels pobles”. Ha reclamat defensar aquests drets als carrers encara que la societat ara estigui “desmoralitzada i desmobilitzada, que ja no pot més”, i ha plantejat impulsar una nova entitat sobiranista que doni suport a empresonats i investigats.

Aquesta entitat hauria de ser d’atac, ha dit textualment: “Que vagi a denunciar i presentar querelles contra els jutges prevaricadors, contra les entitats que fan segons què o segons quines manifestacions, amb solidaritat ciutadana, i ajudar persones que viuen la repressió”. “I menys fàstics quan s’ha d’ajudar econòmicament persones que han donat la cara per tot el país. A mi no m’ha passat, però els que han donat la cara… Si veuen que ràpidament la gent no està al seu costat al 100%, serà difícil que els lideratges puguin prosperar”, ha afegit.

VEHÍ NO VEU A ERC “EN EL BON CAMÍ”
Vehí ha reclamat a ERC que expliqui als catalans que “una Generalitat independentista és una Generalitat republicana, en el sentit antic del terme”, que segons ella és el que plasmava el paquet de mesures d’esquerres contingudes en el seu acord d’investidura amb els republicans. “Les coses no van pel bon camí, i en aquest sentit van les declaracions de la companya Laia Estrada”, ha dit, preguntada per una entrevista d’Europa Press en la qual la diputada en el Parlament avisa ERC que el seu partit podria no donar suport als pressupostos si els republicans no aposten per la confrontació. En concret, ha criticat que ERC no s’hagi oposat al projecte d’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat i que hagi aprovat el “rescat públic” del Circuit de Catalunya.

D’altra banda, Vehí ha dit que coincideix amb la postura “bel·ligerant” que ha expressat Madrenas sobre la taula de diàleg, encara que creu que és incoherent amb reclamar l’ampliació de l’aeroport; al seu parer, aquesta ampliació beneficiaria a les oligarquias i no a Catalunya. Ha destacat que en un parell d’anys pot haver-hi un Govern central format per PP i Vox que porti “repressió política”, i davant això ha demanat pensar com posar el Govern a disposició dels catalans per protegir-los del que ve, en les seves paraules.

A això, Madrenas ha replicat que no és possible fer millors polítiques d’habitatge, educació i seguretat amb el pressupost de 42.000 milions de la Generalitat, i Vehí ha contestat que existeix marge a través impostos i dels fons europeus, si es canalitzen cap als serveis públics.