Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

Entitats per la memòria històrica reclamen a la JEC tancar El Valle de los Caídos durant la campanya electoral

La Federació Estatal de Fòrums per la Memòria (FEFFM) -que agrupa entitats dedicades a recuperar la memòria històrica dels antifeixistes- ha presentat un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) […]

Avatar
Agències 28/03/2019
Un franquista al Valle de los Caídos/ ACN

La Federació Estatal de Fòrums per la Memòria (FEFFM) -que agrupa entitats dedicades a recuperar la memòria històrica dels antifeixistes- ha presentat un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) on demana la clausura de El Valle de los Caídos durant les dues campanyes electorals per les eleccions generals del 28-A i europees, autonòmiques i municipals del 26-A. Ho fa basant-se en els arguments de les resolucions que la pròpia JEC ha emès per ordenar la retirada de llaços grocs i estelades a Catalunya emparant-se en el fet que són símbols partidistes.

Segons aquestes entitats, en la mesura que concorren a les eleccions formacions que es declaren explícitament hereves del règim franquista i que en fan públicament apologia cal “retirar de manera immediata” els monuments, símbols, plaques commemoratives, nomenclatura i simbologia referent a la dictadura dels edificis i espais públics, inclòs el tancament al públic de El Valle de los Caídos. L’escrit presentat recorda els termes de l’acord adoptat per la Junta Electoral Central el 21 de març quan va obligar el president de la Generalitat a retirar la simbologia independentista o qualsevol referència a l’existència de presos polítics a l’Estat.

“Tenint com a antecedent les mesures adoptades per aquesta Junta Electoral Central i per les Juntes Electorals territorials competents sobre la simbologia a edificis públics de Catalunya”, diu la denúncia, cal actuar de la mateixa manera respecte a altres símbols que també es poden considerar partidistes. En aquest sentit, recorden que encara hi ha a l’Estat “dotzenes de símbols, monuments i nomenclatura de carrers en flagrant incompliment a la llei de Memòria Històrica” i que “constitueixen elements d’apologia i exaltació del cop d’Estat del 18 de juliol del 1936 i la dictadura”. “Tota aquesta simbologia vulnera el principi de neutralitat política en els termes establerts a l’article 50.2 de la LOREG que prohibeix els poders públics utilitzar imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per alguna de les entitats polítiques concorrents a les eleccions”, diuen.

Per aquest motiu la denúncia demana a la JEC que prengui mesures “amb la màxima urgència” per a la retirada dels símbols franquistes o que “en cas d’impossibilitat tècnica siguin tapats per impedir la seva exhibició pública”. I també que adopti mesures urgents per “procedir al tancament al públic del mausoleu de Cuelgamuros, també conegut com a Valle de los Caídos, fins després de la celebració de les eleccions del 26 de maig”.