Edició 1768

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de maig del 2023
Edició 1768

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de maig del 2023

Endesa nega que les energètiques tinguin “beneficis caiguts del cel” i diu que “no han existit” guanys extraordinaris

El conseller delegat de la companyia defensa que els "bons resultats" són fruit de la "gestió encertada"

|

- Publicitat -

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, ha negat que les energètiques hagin tingut “beneficis caiguts del cel” durant el 2022. “Hem tingut uns bons resultats per la gestió encertada”, ha defensat Bogas durant la junta general d’accionistes de la companyia. “No han existit guanys extraordinaris”, ha agregat. El conseller delegat ha criticat que durant l’any passat l’empresa va haver d’afrontar 74 canvis de regulació i, en aquest sentit, ha demanat “estabilitat regulatoria i jurídica”.

Publicitat

Tot i la conjuntura internacional encara marcada per la guerra a Ucraïna, Bogas ha assegurat que la companyia “està millor” que fa un any i ha admès que l’entorn encara és “volàtil, canviant i incert”. A banda de la valoració de Bogas sobre l’exercici passat, la junta d’accionistes d’Endesa d’aquest divendres està marcada pel comiat com a conseller de Francesco Starace, qui ocupava el lloc en nom d’Enel. A partir del maig el substituirà Flavio Cattaneo.

“El sector elèctric ha vist compromesa la seva reputació de manera immerescuda”, ha dit Bogas durant el seu discurs. El conseller delegat ha lamentat que durant l’últim any s’hagin repetit “informacions i consignes errònies sobre el sector”. “No per molt que es repeteixin són certes”, ha remarcat, després d’emfatitzar que l’empresa “no ha tingut beneficis caiguts del cel”. Segons va informar l’empresa a finals de febrer en un comunicat remès a la CNMV, el 2022 va tancar amb un benefici de 2.541 milions, un 77% més que el 2021.

Bogas ha criticat, de nou, l’impost a les energètiques. “És una taxa als ingressos, no a uns beneficis extraordinaris que no han existit”, ha dit. El tribut grava en un 1,2% els ingressos de les companyies.

Et pot interessar  L'impost a les elèctriques no impedeix que Endesa guanyi 600 milions d'euros, un 76% més que el 2022

Sobre la reforma del mercat elèctric que prepara la UE, el conseller delegat d’Endesa ha opinat que la proposta de la Comissió Europea “va en la bona direcció” i ha considerat “absolutament prioritari” que els canvis s’apliquin de manera “homogènia” a tota l’eurozona. “S’ha de fer amb el major grau de consens i sense solucions particulars, perquè això podria trencar el mercat”, ha avisat.

Pel que fa als resultats del 2022, Bogas ha destacat davant dels accionistes que l’exercici va tancar amb nivells “històrics” de clients, fins a 12,3 milions a l’Estat i Portugal. La companyia també ha remarcat que va apujar els salaris dels treballadors un 5,9%. “Ha estat diferencial respecte de les plantilles d’altres empreses de l’Ibex-35”, ha destacat Bogas. El percentatge, però, és inferior a la inflació mitjana del 2022, que va situar-se en el 8,5%.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió