Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Els temors d’Aznar amb Catalunya durant el seu govern: “Els bascos sou poqueta cosa, però Catalunya és una nació sense estat”

“El govern d’Aznar ens deia: si us transferim aquesta competència després ens vindran els catalans. Vosaltres [els bascos], sou poqueta cosa, però Catalunya és gairebé un país, una nació sense […]

Redacció
Redacció 12/03/2019
José Maria Aznar, expresident del Gobierno / ACN

“El govern d’Aznar ens deia: si us transferim aquesta competència després ens vindran els catalans. Vosaltres [els bascos], sou poqueta cosa, però Catalunya és gairebé un país, una nació sense estat”. Són paraules del polític basc Iñaki Anasagasti en una entrevista al programa ‘No ho sé’ de RAC1, on va revelar ahir que José María Aznar no volia transferir competències al País Basc durant la seva etapa com a president del Gobierno perquè temia el que després pogués reclamar Catalunya.

El líder del PNB al Congreso entre el 1986 i el 2004 (i posteriorment senador durant 10 anys) també va parlar sobre el judici de l’1-O que s’està celebrant al Tribunal Suprem i va dir que -al seu parer- la sentència encara no està escrita. “El fet que el judici sigui televisat, encara que no hi hagi observadors internacionals, està canviant moltes opinions. Ja no es parla de rebel·lió i gairebé gens de sedició. Jo crec que serà molt difícil provar aquests delictes”, va afirmar.  També va recordar que “el pla Ibarretxe deia que es podia aconseguir tot sense violència, però ara no hi ha violència i tampoc s’aconsegueix”. I va afegir que “el procés ha intentat menjar-se un elefant d’una mossegada. Ara ens diuen que va ser simbòlic, però la intenció no ho era”.

D’altra banda, va afirmar que “el PP ha mantingut durant anys el discurs de Vox en privat”, assenyalant especialment a Jaime Mayor Oreja, ex-eurodiputat i Ministre de l’Interior en els governs de José María Aznar.