Dimecres, 27 de gener de 2021 - Edició 916
La República

Els socorristes denuncien que Proactiva i Salvamar incompleixen la revisió mèdica obligatòria dels seus treballadors

Els socorristes de Barcelona segueixen en peu de guerra. Si bé a finals d’agost denunciaven la falta d’equipaments de seguretat amb què treballen i la CGT publicava un comunicat denunciant les “precàries […]

Marina Almansa
Marina Almansa 10/09/2018

Els socorristes de Barcelona segueixen en peu de guerra. Si bé a finals d’agost denunciaven la falta d’equipaments de seguretat amb què treballen i la CGT publicava un comunicat denunciant les “precàries condicions laborals dels treballadors”, les conseqüències, segons expliquen, han anat a més.

Un cas de melanoma, un de carcinoma i a l’espera dels resultats mèdics d’un tercer socorrista

Aquesta és la situació en la qual es troben tres socorristes. Lisandro Díaz, membre de la CGT (grup sindical majoritari entre els socorristes) explica a La República que aquests dos casos s’haurien d’haver detectat en una revisió mèdica que l’empresa que gestiona les platges ha de proporcionar als treballadors atès que “l’exposició al sol és màxima”. De fet, Eva Sánchez, secretària d’organització territorial de la CGT a Barcelona, explica que en són dues: un primer control a l’inici de temporada i una revisió en acabar. Denuncia, però, que ni Proactiva S.L, l’anterior empresa que gestionava la seguretat a les platges, ni Salvamar-que té el control actualment del litoral barceloní- van regular aquest tipus de servei mèdic.

Ricardo Rodríguez és un dels socorristes afectats. El seu cas és el del melanoma in situ, a la planta del peu. Explica a La República que afortunadament li han detectat “en la fase inicial” i amb una “segona cirurgia” espera recuperar-se i que, per tant, està esperançat. Rodríguez diu que just després de saber-ho es va dirigir a la mútua de treball per anar a buscar la baixa laboral però que ”es van negar” a donar-li. Fa tretze anys que treballa com a socorrista a Barcelona i lamenta que no ha rebut ”cap resposta” per part de les empreses implicades, però tampoc de l’Ajuntament. Acompanyat pel sindicat ha interposat una denúncia per la falta, diu, “de controls tècnics i laborals” cap als treballadors.

L’altre cas és el del Luís Marcelo a qui li han trobat un carcinoma. La República ha tingut accés a l’informe mèdic. Aquesta lesió cutània té un pronòstic diferent perquè les cèl·lules malignes no mutarien i no podria acabar en metàstasi, com sí que podria passar en el cas del melanoma. El socorrista treballa a les platges de Barcelona des de 2003 i assegura que mai ha passat “el control dermatològic a través de l’empresa”, sinó “de forma particular”. I va ser el passat 8 d’agost quan després d’una visita mèdica el van intervenir immediatament. Ara està en procés de recuperació. Explica, però, que ha perdut “còmput d’hores i sou” perquè la mútua de l’empresa “no ho reconeix com una malaltia laboral”.

Fotografia de Luís Marcelo

Fotografia de Luís Marcelo

Proactiva al·lega la seva legalitat

Oriol Canals, director tècnic de Proactiva Serveis Aquàtics, l’empresa que gestionava la seguretat i socorrisme a les platges de Barcelona fins el febrer de l’any passat, assegura que “tots els socorristes tenen la possibilitat de passar les revisions mèdiques pertinents cada any”, de fet, afegeix que així ho marca la normativa però que “és cada treballador el qui decideix si la vol passar o no”.

Marcelo, però, ho té clar: “és exclusivament culpa de les condicions en què treballem. Les cadires no compleixen amb la llei de riscos laborals”. Aquest àmbit, però, recau en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, qui proporciona el servei del material a les empreses que gestionen el socorrisme. “Ells també en són responsables”, conclou. En la llista d’afectats hi ha un tercer socorrista que espera els resultats.

La lluita per la falta de seguretat de les cadires i torres de vigilància dels socorristes ve de lluny. De fet, els treballadors denuncien que tenen més de 30 anys i que tant l'”AMB, l’Ajuntament, i l’empresa es passen la pilota uns i altres” i no obtenen “cap resposta”.

L’Ajuntament de Barcelona reitera la confiança en les empreses

Fonts municipals reiteren que Salvamar “està prestant aquest servei d’acord amb les condicions estipulades al plec del concurs”. Afegeixen que a cada lloc de treball “hi ha disposició d’equips de protecció individual amb cremes de protecció solar i peces de roba contra la radiació ultraviolada”.

A més, insisteixen que “no tenen constància que hi hagi hagut lesions cutànies” provocades per les condicions al lloc de treball.

Relacionats