Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Els presos polítics d’Espanya arriben a la Nau Bostik

A l’edició del 2018 d’ARCO va tenir lloc un fet inèdit. Es va retirar una obra. Com és sabut aquesta obra es deia Presos polítics a l’Espanya contemporània i estava […]

Joan Vila i Boix 19/11/2018
L'obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de Santiago Sierra a ARCO / ACN

A l’edició del 2018 d’ARCO va tenir lloc un fet inèdit. Es va retirar una obra. Com és sabut aquesta obra es deia Presos polítics a l’Espanya contemporània i estava signada per Santiago Sierra. L’obra mostrava retrats d’Oriol Junqueras i Jordi Cuixart (per exemple), d’un total de 24 retrats pixelats que representen a 74 presos polítics de tendències divergents entre elles.

La Nau Bostik (Carrer Ferran Turné, 1-11) mostra l’exposició itinerant de l’obra fins al 2 de desembre d’enguany. Com expliquen els organitzadors: “Ara durant les festes de La Sagrera i amb la col·laboració de la gent de Desbordem i de l’associació La Comuna estem molt contents de poder treure a la llum la mostra itinerant censurada fa gairebé un any i exposar-la en una de les nostres Naus. La seva exposició a la Nau Bostik vol esdevenir una mostra més de la nostra voluntat activa i explicita de compromís amb la llibertat d’expressió i la denúncia de la regressió de l’estat espanyol en matèria de drets civils i polítics. Drets que van costar moltes lluites aconseguir-los”.

Des de la seva censura a ARCO, la fama de l’obra només ha fet que créixer. Durant la mateixa fira va ser comprada per 90.000 euros i des de llavors s’ha mostrat al Museu de Lleida, al CCCB i diversos centres d’art catalans.