Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els polítics recorden a Twitter les víctimes del 17-A, però la majoria callen sobre el joc brut del CNI

|

- Publicitat -

La política espanyola té por a la veritat sobre els atemptats del 17-A

Els familiars i les víctimes de l’atemptat del 17-A havien demanat als polítics que no aprofitessin el segon aniversari de l’atac per buscar protagonisme. És per això que a l’acte d’homenatge els representants institucionals i dels partits han quedat en segona fila i les víctimes han estat el centre de l’homenatge. Tot i això, els líders polítics han volgut recordar els fets, donar suport i escalf a les famílies i fer proclames en favor de la llibertat i contra l’odi a través de les xarxes socials. És la manera en la que han pogut expressar públicament les seves sensacions i reflexions en el segon aniversari de l’atemptat terrorista de fa dos anys.

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha piulat a Twitter que el seu “primer pensament” del dia “és per les víctimes de l’atemptat esgarrifós de fa dos anys i per les seves famílies”. Però a la mateixa piulada no ha volgut deixar passar l’oportunitat de dir que “també tenim molt presents el president Carles Puigdemont, el conseller Joaquim Forn, el major Trapero, els Mossos i els serveis d’emergències, que van actuar de manera exemplar”. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha volgut expressar a la xarxa el seu “sentit record i escalf per les víctimes i familiars de la barbàrie” en el segon aniversari de l’atemptat. “No us oblidem!”, conclou. El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet una piulada en el mateix sentit assegurant que el 17-A va ser “un dia que va marcar al conjunt del país”. “La barbàrie va intentar ferir i fragmentar la nostra societat. No ho van aconseguir. Avui recordem les víctimes i agraïm, de nou, als cossos de seguretat i emergències la seva feina”, afegeix Torrent.

 

Per la seva part, e primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha preferit compartir a la xarxa notícies sobre l’homenatge i la piulada de record que ha fet el seu partit, on es diu que als dos anys “dels terribles atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils” volen “homenatjar les víctimes a La Rambla”. “Elles i els seus familiars, sempre en el nostre record”, conclouen els socialistes.

 

El mateix ha volgut fer el president del PPC, Alejandro Fernández, que ha repiulat el missatge dels populars pel 17-A. “En el segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils recordem les víctimes. Al terrorisme se’l combat amb unitat, amb les víctimes en el centre de l’acció política i tenint present que els responsables sempre són els assassins”, diu el tuit.

 

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Lorena Roldan, ha compartit fotografies seves fent l’ofrena a l’acte de la Rambla i ha piulat que dos anys enrere es va veure “inundada de dolor i ràbia”. “Setze persones assassinades i més de 150 ferits que sempre tindrem presents en el record. Víctimes i familiars mereixen memòria i dignitat. Junts derrotarem el terrorisme”, ha afegit. Es dona la circumstància que, tant ella com el secretari general del PPC, Daniel Serrano, han estat els únics polítics que han buscat la premsa en acabar l’acte d’homenatge per fer declaracions, trencant així la dinàmica pactada amb les víctimes de deixar els partits i institucions en segon pla.

 

Per la seva part, la líder de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha recordat el 17-A també a Twitter. “En els moments més difícils, les persones som capaces del millor i del pitjor. Fa dos anys, Barcelona va respondre a una realitat tràgica amb generositat i sense por. Hem d’estar a l’altura de les víctimes i les seves famílies. L’amor va guanyar l’odi”, ha publicat la diputada.

 

Alguns dels líders espanyols tampoc han deixat passar l’oportunitat de mostrar la seva solidaritat. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet una doble piulada en català i castellà. “Es compleixen dos anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Avui, i sempre, el nostre record i la nostra solidaritat seran amb les víctimes i les seves famílies. Continuarem ferms i units davant el terrorisme, defensant la democràcia, la llibertat i la convivència”, ha piulat el també líder del PSOE.

 

Des del PP, Pablo Casado, ha volgut “recordar les víctimes i solidaritz-se amb el dolor de les seves famílies” en el segon aniversari de l’atemptat. “La violència i l’odi dels terroristes no podran acabar amb la llibertat, democràcia i fortalesa d’una Espanya i una Europa unides”, ha escrit a Twitter el popular.

 

Per la seva part, el president de Cs, Albert Rivera, ha recordat a la xarxa que dos anys enrere “el terror ens va copejar Barcelona i Cambrils”. “El meu record a les víctimes dels atemptats de 2017 i tot el meu suport a les nostres forces de seguretat, que es juguen la vida per a protegir les nostres llibertats. Enfront de la barbàrie i la intolerància, democràcia i llibertat”, ha piulat.

 

Els responsables polítics que fa dos anys ocupaven els càrrecs institucionals a Catalunya durant aquella atemptat també han volgut recordar els fets i les víctimes, tot i ser en presó preventiva pel cas de l’1-O o estar a Bèlgica. Així, l’expresident de la Generlaitat Carles Puigdemont ha fet una llarga piulada lamentant “els maleïts atacs terroristes a Barcelona i Cambrils” de fa dos anys. “El record a les víctimes és un deure ètic, i també l’aclariment de tots els punts foscos que hi concorren. Que hi són. Investigar en seu parlamentària és una exigència indefugible”, ha afegit, tot enviant el seu “record també a Mossos, personal sanitari i cossos d’emergències, als ciutadans voluntaris, a totes les persones que van ajudar per superar una tragèdia que va impactar per sempre”. A més, Puigdemont ha fet una reflexió més llarga assegurant que els catalans van “superar el risc de quedar paralitzats davant l’envergadura del mal gràcies a una cadena de complicitats que els va fer molt eficaços”. “Vam demostrar que som un país plural en allò polític (com s’espera de tota societat democràtica) i cohesionat a l’entorn de valors fonamentals. Queden deures pendents. Demano que es dediquin els mateixos esforços que es destinen a tapar les evidències d’una investigació periodística, a permetre que s’obri una comissió parlamentària on se’n parli sense secrets d’estat ni matèria reservada”, ha conclòs, en l’únic missatge de caire més polític que s’ha vist a la xarxa entre els representants d’institucions i partits.

 

Des de la presó de Lledoners, l’exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, recorda que aquest dissabte es compleixen “dos anys del millor i pitjor de les persones”. “Dos anys on els veïns i veïnes van demostrar la seva solidaritat vers els altres. Dos anys sense els que ens van deixar”, afirma a la piulada, tot enviant “una abraçada per les seves famílies” i considerant que “cal reconstruir sense odi”.

 

L’aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, compateix, des de la presó també, una fotografia del mural de Miró tapat amb flors i missatges de solidaritat dels dies següents al 17-A. “Fa dos anys el cor se’ns encongia en conèixer el que estava passant a Barcelona i a Cambrils. Avui recordem les víctimes d’aquells terribles atemptats i reivindiquem l’amor i la llibertat per sobre de la por i l’odi”, escriu Forcadell per acompanyar la imatge a Twitter.

 

També en presó preventiva, el que fos conseller d’Interior en aquells dies, Joaquim Forn, també ha volgut recordar els fets enviant per Twitter “un sentit record per a les víctimes i familiars” i el seu “reconeixement als Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Serveis d’Emergències, Protecció Civil… per la gran feina realitzada”.

 

Qui no ha dit ni piulat res al respecte és el que aleshores era president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Tampoc ha fet cap publicació a les xarxes la Casa Reial espanyola.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut