Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Els Mossos reconeixen que les dades sobre seguretat “no són bones”

Amb tot, defensen que la situació no és “ni alarmant ni excepcional”

Agències 21/08/2019
Dos agents dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu / ACN

Els Mossos d’Esquadra defensen que la situació pel que fa a la seguretat no és “ni alarmant ni excepcional” malgrat reconèixer que les dades “no són bones”. El sotscap de la regió de Barcelona, Ignasi Teixidó, ha indicat que a Barcelona hi ha un 30% més de robatoris violents però ha posat en valor que hi ha un 80% més de detencions. Pel que fa als furts, ha dit que n’hi ha un 5% més i que la resposta policial ha comportat un increment del 30% de les detencions. “Aquestes dades ens donen esperances per revertir la situació en breu”, ha afegit Teixidó.

Després d’una reunió de la cúpula policial per analitzar el pla estival, fonts policials han apuntat que la sensació d’inseguretat de la ciutadania i la repercussió mediàtica de determinats fets delictius, que atribueixen a la manca d’activitat política, s’han de contextualitzar per veure que “estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques”.

Diversos sindicats apunten a la manca de prevenció i patrullatge, a més de criticar el dispositiu Toga 

Diversos sindicats dels Mossos d’Esquadra, al seu torn, han considerat que la manca de prevenció i patrullatge d’agents per la falta d’efectius és una de les principals causes de la inseguretat a Barcelona i a la resta de Catalunya.

El portaveu d’Uspac, Francesc Vidal, ha assegurat que la Policia catalana es va caracteritzar en els seus inicis per la prevenció i el “patrullatge preventiu”. En aquest sentit, ha considerat que s’està deixant de banda aquesta funció per una sèrie de factors: la falta d’efectius, que ha qualificat de gravíssima; la destinació d’agents a dispositius com el Toga -de vigilància de seus judicial, que es va activar el 6 de febrer després de diverses accions de protesta pacífica dels CDR-, i la “mala gestió del Departament d’Interior” amb set anys sense promocions de mossos nous (fins aquest any, en què s’han graduat i incorporat 466 efectius).

També ha apuntat al “degoteig” de mossos que es traslladen a policies locals i ha assegurat que, en l’actualitat, les patrulles de la Policia catalana només tenen capacitat per acudir als incidents en els quals són requerits, però no són prous per dur a terme tasques de prevenció. Ha recordat que Uspac ha demanat l’anul·lació del servei Toga perquè “cada dia està traient del carrer prop de 300 efectius a tot Catalunya”, i ha considerat que la xifra d’agents necessaris s’hauria de calcular sobre la base dels 7,6 milions d’habitants que hi ha en aquesta comunitat, de manera que se situaria entre 19.000 i 20.000 (actualment hi ha uns 16.450 efectius operatius).

Al seu torn, el secretari general de Sap-Fepol, Pere Garcia, ha recordat que la seva organització sindical fa tres anys que alerta de la falta d’efectius -que xifra en uns 2.000 agents- i ha lamentat la “inacció” del Govern. Ha assegurat que falta “presència al carrer” dels Mossos, i també ha lamentat que no es pot fer prevenció, sinó que les patrulles es limiten a actuar de manera reactiva. També ha assenyalat que Sap-Fepol sospita que en les comissaries no hi ha la “cobertura mínima”, és a dir, el mínim de patrulles que s’hauria de garantir a cada àrea bàsica policial, i ha demanat que la Conselleria d’Economia destini una partida pressupostària a hores extres per ampliar la capacitat del servei.

Ha afegit que els agents han de “vigilar parets” arran del servei Toga i ha considerat que la Conselleria d’Interior hauria de demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s’aixequi l’obligació de tenir patrulles fixes a les seus judicials, per passar a una vigilància intensa però dinàmica que permeti als mossos acudir a incidents propers.

Per útlim, el secretari general del SPC, David José, ha apuntat que “s’ha incrementat la sensació d’inseguretat perquè s’ha incrementat la inseguretat” després de diversos anys de falta d’inversió en recursos humans i materials. Ha considerat que la situació actual és conseqüència de “molts anys d’invertir molt poc en seguretat i mala gestió”, que se sumen als problemes de delinqüència a Barcelona, amb alguns fenòmens recents.

Però també ha insistit que la prevenció només es pot fer “quan es disposa de recursos” i ha apostat per una borsa d’hores extres, encara que ha lamentat que tinguin un preu inferior al de les hores ordinàries. A més, ha assegurat que la protecció de seus judicials absorbeix “una gran quantitat d’agents de seguretat ciutadana que haurien d’estar patrullant”, i ha explicat que, en el dia a dia, els agents només es poden limitar a reaccionar davant dels incidents que es produeixen.