Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Els Mossos es faran càrrec de la investigació d’atemptats a Catalunya

El nou pla antiterrorista posa èmfasi en la coordinació i deixa per escrit que els Mossos i l’Ertzaintza es faran càrrec de la investigació als seus territoris

Agències 21/02/2022
Mossos d'Esquadra

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presentat el nou Pla de Prevenció, Protecció i Resposta Antiterrorista, que posa per escrit que els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza es faran càrrec de la investigació d’atemptats als seus territoris. D’aquesta manera, Interior ha actualitzat l’estratègia contra el terrorisme en coordinació amb tots els cossos de seguretat de l’Estat.

A més, aquest nou pla incorpora les directrius de l’Estratègia contra el Terrorisme de la UE, de l’Estratègia Nacional contra el Terrorisme del 2019 i de l’Estratègia de Seguretat Nacional aprovada el 2021 en relació amb el fenomen de la radicalització de tipus gihadista.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, n’ha informat aquest dilluns als grups parlamentaris en una reunió celebrada al seu departament i on ha destacat que “el consens polític” és un element clau per a la lluita antiterrorista.

Novetats respecte a l’anterior pla

Una de les novetats del pla és que posa el focus en la figura del llop solitari i de les cèl·lules auto realitzades, que el ministeri considera les principals amenaces del “terrorisme modern”. També es reforça un òrgan que ja existia, la Taula de Coordinació, perquè a més d’activar-se després d’un atemptat, pugui executar els plans de resposta a un hipotètic atemptat, mobilitzar els cossos policials pertinents i activar els serveis d’assistència a les possibles víctimes.

Els objectius del nou pla són prevenir, per al que s’activaran mesures de detecció de possibles terroristes; protegir, per al que s’ha dissenyat un pla de protecció d’infraestructures bàsiques de l’estat per un escenari d’atemptat; i perseguir, motiu pel qual s’han ampliat les capacitats policials aprofitant la informació d’intel·ligència.

A més, quan hi hagi un atac terrorista es constituirà un Centre de Gestió de Crisi Territorial fins que es produeixi la localització i detenció dels autors i la reducció del risc provocat per l’acció terrorista.

Aquests centres territorials garantiran l’actuació conjunta, cohesionada i coordinada de la resposta de les Forces i Cossos de Seguretat, els serveis de protecció civil i les entitats assistencials, en col·laboració sempre amb l’administració autonòmica i local corresponent.