Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Els Mossos d’Esquadra demanen deixar de vigilar els jutjats

El sindicat USPAC assegura que els efectius destinats al dispositiu ‘Toga’ impedeixen patrullar en moltes zones i acudir a requeriments de la ciutadania

Agències 02/08/2019

El sindicat USPAC dels Mossos d’Esquadra ha demanat aquest divendres al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que permeti a la policia catalana cancel·lar el dispositiu de vigilància 24 hores al dia de tots els jutjats de Catalunya, anomenat ‘Toga’. Segons el sindicat, el fet de “vigilar parets” s’acumula a la manca d’efectius policials, que provoca que no es pugui fer patrullatge preventiu ni reaccionar adequadament i de forma ràpida als requeriments de la ciutadania.

La Sala de Govern del TSJC va ordenar als Mossos aquest dispositiu el mes de febrer després de diversos atacs amb fems o pintades als jutjats per part dels CDR. En una carta enviada a Barrientos, l’USPAC assegura que s’han hagut de destinar gairebé 300 mossos cada dia a vigilar els jutjats. “La manca d’efectius que ha propiciat la seva ordre està comportant una minva proporcional en la seguretat de tots els ciutadans de Catalunya; no ens pertoca valorar si és més important vigilar 49 edificis o donar protecció a la ciutadania, això és un element a considerar i reflexionar per la Sala de Govern del TSJC, el CGPJ i el Govern de la Generalitat”, afirma el comunicat.

En la carta, expliquen exemples de falta d’efectius com una nit a Tarragona, on un agressor masclista identificat i localitzat no va poder ser detingut durant tot un torn perquè no hi havia patrulles disponibles. També s’ha excusat agents d’acudir a intents de suïcidi o requeriments d’alarmes, i s’ha arribat a tancar una comissaria durant una estona per falta d’agents.

També asseguren que a vegades la vigilància dels jutjats s’ha fet amb un sol agent i a l’Alt Camp alguna tarda o nit només hi havia una patrulla protegint el jutjat de Valls, sense que cap altra dotació pogués atendre incidents. La manca d’efectius també provoca dificultats en els relleus dels agents per anar al lavabo o a menjar.