Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Els manters responsabilitzen directament Colau de la “persecució policial racista” a Barcelona

Li han demanat que “recordi les seves lluites” i li han advertit que el que està fent és “una traïció”

Agències 09/08/2019
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder del PSC, Jaume Collboni

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants reclama a l’Ajuntament de Barcelona que acabi amb la “persecució policial racista” després de la detenció d’un venedor ambulant dijous a la Rambla, que han qualificat d’inacceptable i de “salvatge”. El portaveu, Aziz Faye, ha recordat que la solució només es trobarà si s’escolta al col·lectiu i ha assenyalat que l’únic que genera inseguretat són les polítiques del consistori. Els manters consideren que l’única responsable és l’alcaldessa, Ada Colau, a qui li han demanat que “recordi les seves lluites” i li han advertit que el que està fent és “una traïció”.

Sobre la taula de negociació, lamenten que “es parlarà i no se solucionarà res” i exigeixen que s’escolti les propostes que ja van exposar fa tres anys, entre les quals hi ha un projecte d’agricultura, de costura, o de perruqueria, entre d’altres, per treure els manters dels carrers. “No acceptarem més violència”, han avisat. Pel que fa a la detenció del venedor ambulant, l’activista de SOS Racisme, Cheikh Drame, ha dit que “és indignant veure un home negre amb el genoll d’un agent a l’esquena, l’altre agafant-li les cames i muntant un xou públic” i s’ha preguntat si aquesta actuació és per “generar a la ciutadania una seguretat”. “Seguretat per a qui? Per a les persones blanques amb privilegis?”, ha qüestionat.

En la mateixa línia, Sarr i Faye han descrit l’actuació policial com una “detenció salvatge” que la policia “no pot justificar de cap manera”. “Els polítics que roben els porten tranquil·lament a la comissaria; si és un negre, el primer que fa la policia és baixar del cotxe ja armats. Per què? Som animals perquè ens peguin només per vendre al carrer?”, ha posat damunt la taula Sarr. Faye ha lamentat que se’l tractés com un “delinqüent” quan, a la manta, només duia “bosses, ulleres o samarretes”. Malamine Soly, de l’associació Dunia Kato, ha reivindicat que no acceptaran més que la policia els tracti pitjor que als animals. En aquest sentit, ha emplaçat a solucionar-ho “trucant als manters i asseient-se amb ells”.

Per tot plegat, han carregat contra Colau “i els seus aliats”, del PSC. “Abans de les eleccions han parlat com a esquerres, i quan arriben al poder canvien radicalment”, han menyspreat. A més, han asseverat que l’actuació policial, i el dispositiu contra el ‘top manta’ “no és d’esquerres”: “La policia no pot arreglar cap problema del món, perquè són ells mateixos qui generen la inseguretat”, ha afegit el portaveu del Sindicat. També han criticat el responsable de seguretat, Albert Batlle, a qui l’han acusat de fer un “discurs racista” i de generar la inseguretat, l’odi i la divisió a la societat. “A la major part de la societat ens presenten com a delinqüents, i no ho som!”, han exclamat, després de reclamar que volen treballar i pagar impostos “com la resta”. Així, demanen crear espais legals per alguns manters en els mercadets de cap de setmana i on es paguin taxes per les hores d’ús de l’espai. A més, sol·liciten “un temps de tolerància” per continuar venent els productes que comercialitzen ara fins que aconsegueixin vendre’n de producció pròpia. A més, asseguren que buscarien zones fora de les avingudes més concorregudes de la ciutat.