Divendres, 4 de desembre de 2020 - Edició 862
La República

Els guarniments dels carrers de Gràcia, a punt per la Festa Major

ACN Barcelona .- Amb la Festa Major del barri de Gràcia a punt de començar, els artífex dels guarnits dels carrers treballen contra rellotge. Demà a les 8 del matí […]

Avatar
Agències 14/08/2018
Els veïns de la Plaça Rovira ultimen la decoració en el marc de la Festa Major de Gràcia, el 14 d'agost del 2018
ACN Barcelona .- Amb la Festa Major del barri de Gràcia a punt de començar, els artífex dels guarnits dels carrers treballen contra rellotge. Demà a les 8 del matí ha d’estar tot a punt, i això significa que el dia d’avui, i també la nit, seran llargs i intensos pels veïns implicats en la decoració del seu carrer. “L’última nit, si vas molt endarrerit, ho passes fatal”, confessa l’històric membre de l’Associació de Veïns de Verdi del Mig, Manel Rodés. Hi està d’acord la presidenta dels veïns de Plaça Rovira i Trias, Neus Bosch, que destaca “els nervis” i la sensació que no “arribaran” a temps d’acabar. Però és també la nit “més bonica”, afegeix Bosch, i l’esforç té premi si en arribar el matí s’ha assolit l’objectiu. Els visitants i el jurat del concurs posaran les notes a la feina feta.

Les temàtiques dels guarniments dels 21 trams de carrers i places que enguany participen al concurs de la Festa Major de Gràcia són molt diverses. L’antiga Roma del carrer Verdi, el rusc d’abelles de Joan Blanques de Baix i la recreació de la llibreria d’Oporto ‘Lello’ que preparen els veïns del mateix carrer al tram de ‘Baix de tot’, la sastreria de la Plaça Rovira i Trias o el món dels videojocs que proposen els carrers Perill i Mozart.

Tot i que el pregó de Festa Major se celebra aquesta tarda, els carrers tenen marge encara fins el dimecres a les 8 del matí per enllestir, abans no arrenqui oficialment el Concurs de Carrers Guarnits 2018. Neus Bosch, presidenta associació de veïns de Plaça Rovira i Trias, no amaga els nervis i la “tensió” amb què s’afronta l’última jornada de preparatius, inclosa una llarga nit de feina que ella recorda com “la més bonica” de tota la festa.

La pluja que ha caigut aquesta nit a Barcelona ha malmès “una part de l’estructura del taller” que han construït com a part de la decoració de la seva ‘Sastreria i confeccions Rovira i Cia’. Però Bosch confia que ho repararan a temps. Són hores de córrer a buscar material que falta: “Cola, grapes o brides; sempre acabem a les 8 menys un minut, però arribem”, explica.

Bosch comenta també la “dificultat afegida” que tenen els places engalanades respecte els carrers, en el sentit que els és més difícil omplir tot l’espai de què disposen, diu, i que no es crea “l’efecte túnel” i d’embolcall que es genera en l’estretor dels trams de carrer.

Amb avantatge o no, el carrer Verdi han “apostat fort” aquest any per un tema que feia anys que perseguien però havien ajornat per la dificultat i el cost: l’imperi romà. Manel Rodés, ex president i membre històric de l’Associació de Veïns de Verdi del Mig, ha apuntat a l’ACN que la clau del muntatge està en els detalls.

Enguany, afegeix, s’hi han dedicat molt perquè “un guarnit pot ser espectacular, però sense detalls bonics, baixa” de nivell. A ‘Ave, Verdi’, els veïns han recreat la Roma clàssica en tres actes: la guerra (amb el Coliseu i la figura de Marc Aureli), el comerç (amb un gran aqüeducte) i l’agricultura (amb un Déu Bacus que dóna la benvinguda als vianants).

Sobre els preparatius, Rodés també convé que “aquesta nit, si vas molt endarrerit ho passes fatal”. Per sort, i com es pot veure passant pel carrer, aquest any el guarnit ja està gairebé acabat. “A les 8 del matí tirem la traca, que per nosaltres simbolitza que, amb l’esforç de tot l’any, has aconseguit acabar-ho. Són moments d’emoció i molts acabem plorant i recordant els pares”, explica amb passió aquest veí.

Per Rodés la Festa de Gràcia “ha canviat” i ja no és tan “veïnal com abans”. Però això no els treu les ganes de seguir amb el guarniment del seu carrer, any rere any. “Això és una cosa que es porta a la sang, els nostres pares ja estaven a la Junta del carrer i volem que les festes segueixin perquè són una cosa completament diferent de les altres, són unes festes de baix a dalt, de la gent”, sosté.

Al carrer Providència, on han preparat un guarniment inspirat en personatges d’animació infantil (Peppa Pig, La Patrulla Canina, etc.), es respira un ambient més tranquil. La presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer, Manolita Domínguez, comenta amb franquesa que van optar per un decorat “senzill” i adequat a les seves possibilitats. “No tenim masses mans i la majoria de persones són gent gran”, explica.

Tot i això, està contenta perquè després d’any a la baixa, en aquesta edició hi ha hagut una certa renovació i han comptat amb “8 o 10” persones més de l’habitual, la qual cosa “s’ha notat” a l’hora de preparar les figures i les ornamentacions.

En aquest tram de carrer el que més es valora és l’esperit amb què es participa al concurs de guarniments. “És com una família. Durant l’any t’ho passes bé, i ara fas la xerradeta amb veïns i gent que passa, que en un altre moment no tenen temps d’aturar-se”, assegura Domínguez.

A Providència tampoc preveuen poder dormir gaire aquest nit, i això que “van bastant avançats”. El sopar de germanor –que enguany volen organitzar i gaudir “en condicions”- i els imprevistos d’última hora abans de rematar el guarniment faran que la cosa s’allargui fins a la matinada.

El Concurs de Carrers Guarnits 2018 arrenca oficialment demà al matí. El jurat que ha de valorar la qualitat dels guarnits i determinar els guanyadors tindrà tres dies per recórrer els 21 carrers i places participants. El veredicte es farà públic divendres 17 d’agost a la tarda en el tradicional acte que se celebra a la Plaça de la Vila.

Relacionats