Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Els dècims de loteria més independentistes que triomfen a Espinelves

Es pot llegir que el comprador aporta quatre euros al “sorteig que se celebrarà a Madrid, capital del país veí, el 22 de desembre del 2019”

Redacció 28/11/2019
El dècim que es ven a Espinelves

No és el primer any que Espinelves aprofita la Fira de l’Avet per vendre loteria i guanyar uns diners extra que ajudin a mantenir el certamen i subvencionar l’activitat cultural del poble. Es tracta d’uns dècims on es pot llegir que el comprador aporta quatre euros al “sorteig que se celebrarà a Madrid, capital del país veí, el 22 de desembre del 2019”. Ara però, el context polític i el fet que un mitjà de comunicació espanyol en fes difusió “de manera despectiva” ha disparat la venda d’aquesta loteria i, a pocs dies de començar el certamen, l’Ajuntament n’ha hagut de demanar més.

“Als restaurants normalment els hi costava vendre un talonari i ara, en canvi, gairebé ja estan acabant el segon”, ha explicat l’alcalde, Joan Manuel Claveria. “Ens truca la gent per demanar-nos que els hi guardem dècims”, ha afegit.

A pocs dies de començar la Fira de l’Avet, que omple el municipi de turistes d’arreu del país, l’Ajuntament ha decidit comprar més talonaris per fer front a la demanda que estimen tenir durant la fira. “Els restaurants ens en demanen més perquè ja estan esgotant els que tenen”, ha explicat Claveria. És el cas del restaurant Avets, situat a la plaça del poble. El seu propietari ha assegurat que, aquests dies, la gent puja expressament a Espinelves per fer-se amb els números de loteria.

Part dels diners recaptats gràcies a la loteria es dediquen a mantenir el certamen i subvencionar l’activitat cultural que es fa al poble durant tot l’any. Aquesta vegada però, tenint en compte que es vendrà molta més loteria, l’alcalde ja pensa què fer amb aquests diners extra. Segons ha avançat, es dedicaran a arreglar una plaça del poble que els veïns d’Espinelves decidiran si s’acaba dient plaça de la República o de l’1-O.

No és el primer cop que es fa aquesta mena de dècims de loteria. De fet, ja el 2006, ERC a Blanes ja en venia uns amb el mateix missatge.

El CDR d’Espinelves rebutja l’exposició que l’Ajuntament dedicarà als Mossos d’Esquadra durant la Fira de l’Avet

D’altra banda, el CDR d’Espinelves rebutja l’exposició que l’Ajuntament dedicarà, durant la Fira de l’Avet d’enguany, al cos dels Mossos d’Esquadra. En un comunicat, lamenta que l’Ajuntament hagi decidit dedicar una de les exposicions de la festa a un cos policial “que ha vist com les seves actuacions han estat condemnades per associacions de drets humans com Amnistia Internacional, Irídia o Alerta Solidària”.

El CDR subratlla que el paper dels Mossos d’Esquadra no només és inadequat amb el moviment independentista sinó que, en els darrers mesos, també s’ha vist com els mossos reprimien “de forma desproporcionada gent que simplement volia aturar un desnonament”.