Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Els comuns s’ofereixen a Torra per “estirar des de tots els fronts” per fer un referèndum

La nova presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jessica Albiach, s’ha estrenat al Parlament exigint al govern del president Torra que trobi una “direcció, rumb i estratègia” per […]

Joan Solé
Joan Solé 03/10/2018

La nova presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jessica Albiach, s’ha estrenat al Parlament exigint al govern del president Torra que trobi una “direcció, rumb i estratègia” per fer front a una legislatura que ha de parlar de “futur, esperança i de vida”.

Albiach, amb una intervenció marcada per una forta càrrega social, ha criticat amb duresa que després de tres mesos hi ha un govern “perdut” que “improvisa”: “Hi ha una frustració que volen arreglar amb trenta dies, és impossible concretar un referèndum”.

La número u dels comuns al Parlament ha deixat clar que la seva formació vol un referèndum pactat, però per això cal “consensos amplis” en la defensa dels “drets civils i les llibertats fonamentals”: “Sánchez i l’actual PSOE no són el govern del canvi que nosaltres voldríem, però sabem que estem en millors condicions de fer valdre la posició dels diputats catalans i intentar aconseguir una etapa de transició al canvi per acabar amb l’herència a Rajoy. Us donem la mà per estirar des de tots els fronts i deixar clar que qualsevol proposta política haurà de ser votada”.

Aquest oferiment, però, té un matís, i és el projecte dels comuns. Albiach ha concretat que la proposta s’emmarca en treballar per una relació bilateral entre Catalunya i l’Estat amb sobiranies compartides, una agència tributària pròpia i un nou sistema de finançament.