Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Els comerciants del món saben que parlar català ven

Durant les últimes hores s’ha fet viral a les xarxes una fotografia on s’hi poden veure diferents banderes d’Estats del món fetes amb roba on s’assegura que es tracta d’una […]

Gerard Sesé 26/07/2018

Durant les últimes hores s’ha fet viral a les xarxes una fotografia on s’hi poden veure diferents banderes d’Estats del món fetes amb roba on s’assegura que es tracta d’una botiga de Tailàndia.

La gràcia de la foto és que a l’altra punta de món, els venedors i comerciants, deuen haver rebut la mateixa pregunta moltes vegades: “No teniu la catalana?”. Tants cops que, finalment, van decidir incorporar-la per a vendre més.

I això ha passat a molts indrets del món. Un de més proper és a Turquia, al Gran Bazar o al mercat de les espècies d’Istanbul els venedors xampurregen tots els idiomes que un es pugui imaginar per tal d’atraure el turista. Els comerciants escolten les converses que tenen els turistes entre si per a detectar-ne la llengua i començar a dir paraules típiques per a atraure’ls. La pregunta de “¿sois españoles?” sovint era contestada amb un “no, catalanes”. La sorpresa de molts catalans és comprovar que, amb total naturalitat, comencen a dir paraules en català o els noms d’alguns productes en català.

Encara més curiós és que si algun català no acaba comprant, se li diu “tacaño” o, fins i tot (i viscut en primera persona) se li etziba un “viva Franco”.

Encara més curiós és que, fins i tot, alguns comerços ja posen un cartell anunciant que es parla català com en aquesta foto:

Sigui com sigui, una cosa és clara: els catalans quan viatgem som, a falta d’Estat, els primers grans ambaixadors del nostre país.