Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els bombers francesos confirmen que l’estructura de Notre-Dame està “salvada”

L'arquebisbe de París diu que l'estructura, el sostre i l'agulla estan calcinades i que es lluita per salvar les torres. Les dues torres del monument resisteixen, malgrat que l'interior està "destrossat" i el sostre ha caigut

|

- Publicitat -

L’estructura de Notre-Dame està salvada en la seva globalitat, especialment el campanar del nord, després que el foc hagi disminuït d’intensitat, segons ha confirmat el comandant de la brigada de bombers de París. Segons el cos d’emergències, les dues torres del monument “resisteixen”, malgrat que l’interior de l’atri està “destrossat” i el sostre ha caigut completament. Amb tot, dos terços del sostre s’han convertit en fum. Segons apunten algunes fonts recollides per mitjans locals, un bomber hauria resultat ferit greu.

Fire fighters douse flames of the burning Notre Dame Cathedral in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Benoit Tessier

Centenars de serveis d’emergència de París continuen treballant per controlar l’incendi de Notre-Dame, que s’ha declarat aquesta tarda i que ja ha esfondrat l’agulla central de la catedral i que també ha fet caure’n el sostre. Segons recull la premsa francesa, el bombers “no estan segurs de poder aturar la propagació del foc”. El cos està utilitzant “tots els mitjans possibles” a excepció dels avions que bombardegen aigua, “tècnicament inadequats” per extingir aquests tipus de focs. L’arquebisbe de París, Michel Aupetit, ha explicat que els bombers continuen lluitat per salvar les torres de la catedral. “L’estructura, el sostre i l’agulla s’han calcinat. Deixeu-nos resar”, ha afegit. Davant d’això, ha convidat tots els sacerdots de la ciutat a “tocar les campanes de les esglésies per convidar a l’oració”.

Publicitat
Smoke billows from the Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France, April 15, 2019. REUTERS/Julie Carriat

Segons aquests serveis, l’ús d’avions o helicòpters podrien provocar el “col·lapse de tota l’estructura de la catedral”, segons ha informat la Direcció General de Seguretat Civil i la Gestió de Crisis. Així, el pes de l’aigua i la intensitat de la caiguda a “baixa alçada” podrien debilitar l’estructura de la catedral gòtica, icona de la capital francesa, i causar danys col·laterals en edificis propers.

Smoke billows from Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau

El president francès, Emmanuel Macron, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, s’han desplaçat fins a la zona per fer seguiment de les tasques d’extinció del foc des del lloc dels fets.

Imatge lateral de la catedral de Notre-Dame de París, totalment en flames, sense agulla central i amb el sostre parcialment caigut. 15/04/19 (horitzontal)

El foc s’ha iniciat aquesta tarda a quarts de set i les imatges de la zona mostren una gran columna de fum i flames a la zona de les torres de l’emblemàtic monument històric parisenc, que rep milions de visitants cada any.

Bombers treballant prop de la catedral de Notre-Dame de París, totalment en flames. 15/04/19 (horitzontal)

La policia de París ha fet una piulada demanat a la gent que eviti la zona de la catedral de Notre-Dame i facilitin el pas dels bombers i els equips d’emergència.

Smoke billows from Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau

Segons el portaveu de la catedral, citat per la premsa francesa, l’incendi ha començat a les 18.50 hores.

Fire fighters douse flames of the burning Notre Dame Cathedral in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Benoit Tessier
Publicitat

Opinió

Minut a Minut