Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

‘El Xoc’, un documental que mostra la crua realitat dels fets d’octubre

Enric Vilageliu és un jove cineasta amb una gran habilitat per reproduir la realitat. El Xoc és el resultat d’aquesta virtut. Ahir, dimecres, el Col·legi de Periodistes de Catalunya va […]

Joan Vila i Boix 20/09/2018
Frame de la pel·lícula 'El xoc' / ACN

Enric Vilageliu és un jove cineasta amb una gran habilitat per reproduir la realitat. El Xoc és el resultat d’aquesta virtut. Ahir, dimecres, el Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir la presentació del documental. El resultat no deixa indiferent. 60 minuts de virtuosisme periodístic gravats amb una càmera de cinema.

El documental serà emès aquest 1-O en un especial del programa Sense ficció de Tv3. El Xoc parteix d’una premissa bàsica, seguir els actors polítics dels fets d’octubre i mostrar les bambolines dels moviments del parlament. Però també com explica el seu director: “Amb aquest documental el què volia és que la gent pogués entendre què estava passant a cadascú” per “empatitzar amb ells”. La falta de veu en off i la mobilitat de la càmera ens traslladen vivament als moments més potents de l’estiu i la tardor passada.

La durada del film és la justa per mantenir la tensió narrativa i no avorrir l’espectador amb una cosa que ja ha viscut. Les converses dels consellers als passadissos, les seves cares, els moviments, són el relat d’un desastre anunciat. L’autocrítica del moviment republicà iniciada aquest estiu, quasi és el lev-motiv de Vilageliu. La frase de Lenin; la veritat és sempre revolucionària, esdevé una realitat de 60 minuts.

D’El Xoc s’han de destacar tres moments. El primer és el tractament de l’1-O del 2017. La cara d’una noia que mira la televisió plorant, il·lustra el patiment i la impotència d’un poble. Veiem un símbol, un moment què ha quedat gravat a les nostres retines expressat d’una forma genial.

El segon moment que cal destacar són les paraules de Clara Ponsatí el dia 27 d’octubre. En una conversa enregistrada pregunta retòricament si es declararà o no la República. Una consellera expressa els seus dubtes en el moment culminant de l’octubre. Alhora que la frase demostra el tarannà d’un govern.

L’última gran escena la protagonitza Albano-Dante Fachin. L’exdiputat es pregunta: “Què podem exigir a una persona que per les seves accions sap que anirà a la presó?” ho diu amb els ulls a punt de plorar. I aquesta és una pregunta que a la vista dels esdeveniments, cada dia pren més importància.

El Xoc serà un documental que no deixarà indiferent. Il·lustra una realitat molt més complexa, ridícula i gloriosa del que ens podíem imaginar. El dia 1 d’octubre mireu el documental. No us deixarà indiferent.