Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El xantatge de l’Estat: hi haurà control financer fins que el Govern renunciï a la independència

La ministra Montero retreu a Torra que “continuï fent afirmacions desafortunades”

Avatar
Agències 27/06/2019
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, parlant amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, a la inauguració del Congrés Mundial de Zones Franques a Barcelona

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha afirmat que el govern espanyol no aixecarà el control financer reforçat dels comptes de la Generalitat mentre el Govern “continuï fent afirmacions desafortunades” sobre les seves intencions polítiques. Montero ha recordat les paraules de Torra, que va dir al Parlament el dia després que el judici de l’1-O quedés vist per sentència: “Ho tornarem a fer perquè aquest país té clar el que vol, la independència”. Segons la titular d’Hisenda, “no hi ha oportunitat d’aixecar aquest control reforçat” mentre el president de la Generalitat digui que “tornaran a intentar la constitució d’un procés que s’està jutjant als tribunals”. Montero ha argumentat que l’executiu espanyol ha de “garantir que el diner públic tingui com a finalitat allò que la legalitat permet”. Ho ha dit en una atenció als mitjans aquest dijous al matí després de la inauguració del Congrés Mundial de Zones Franques a Fira de Barcelona.

Montero s’ha mostrat oberta a negociar una reforma del sistema de finançament autonòmic que “revitalitzi” l’Estat del benestar i tingui l’objectiu que “els ciutadans siguin iguals visquin on visquin”. “Hem de fer un esforç de consens, de diàleg i entendre la pluralitat d’Espanya”, ha afirmat. Montero ha demanat desbloquejar la investidura per poder començar a abordar aquests temes.