Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El TSJC decideix celebrar el judici contra l’antiga Mesa, tot i la petició de fiscalia i defenses

Els magistrats diuen que el recurs contra una revocació no pot demorar més el judici

Agències 05/10/2022

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit celebrar el judici contra part de l’antiga Mesa del Parlament tot i que les acusacions i tres de les quatre defenses han al·legat que encara hi ha pendent de resoldre un recurs de la fiscalia sobre la recusació d’un dels magistrats que havia de formar part del tribunal.

El tribunal considera que aquest incident pendent de resoldre no pot fer suspendre el judici, encara que posteriorment s’hagi de repetir. “Fa temps que se sap la data del judici, no es pot dilatar més i tenim l’obligació de celebrar el judici”, ha dit el magistrat president, Carlos Mir.

La revocació d’un magistrat, encara pendent

Just a l’inici de la vista oral per desobediència contra Roger Torrent i tres exmembres de la Mesa, la fiscalia ha demanat suspendre perquè encara no s’ha resolt la seva petició de revocar la recusació del magistrat Carlos Ramos. L’acusació popular de Vox i les defenses, excepte Josep Costa, s’han adherit a la petició.

El ministeri públic ha assegurat que la seva petició per revocar la recusació del magistrat Carlos Ramos s’havia de resoldre en cinc dies, “com diu la llei”, i no pas en deu, com va disposar la sala, cosa que el sorprèn. Com que el termini encara no ha acabat, la fiscal creu que si li acaben donant la raó un cop acabat el judici es podria donar el cas que el judici s’hagués de repetir amb un altre tribunal. Segons ella, la recusació de Ramos vulnera el dret a un procediment amb el jutge predeterminat per llei.

Deficiències en el judici

Vox i tres de les quatre defenses s’han adherit a la petició de la fiscalia. L’advocat de Torrent, Andreu Van den Eynde, veu “impossible celebrar el judici en aquestes condicions” i no entén per què la sala va donar trasllat a les parts per un incident de recusació com aquest. A més, considera que si el judici es fa ara i després s’ha de repetir, les defenses hauran exposat la seva estratègia, cosa que les posaria en “desavantatge” en un suposat segon judici.

Costa vol tirar endavant

L’exvicepresident primer de la Mesa Josep Costa, que es defensa a ell mateix, ha estat l’únic que s’ha oposat a la possible suspensió. Segons ell, la fiscalia ha actuat amb “mala fe processal en majúscules” presentant un recurs molt tard i amb arguments que no havia al·legat anteriorment. A més, segons ell, el judici s’hauria d’anul·lar totalment des de l’inici, des de l’admissió de la primera querella perquè és contrària a dret. A més, ha considerat que es tracta d’un “simulacre de judici, al marge del dret”, i ha exigit que Vox sigui apartat del procediment.