Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El TC admet a tràmit el recurs de Vox contra la derogació de la sedició i la reforma de la malversació

L’alt tribunal rebutja totes les recusacions proposades pel partit d’ultradreta

Redacció 07/03/2023

El plenari del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs d’inconstitucionalitat promogut per cinquanta diputats de Vox al Congrés contra la reforma del Codi Penal que suposa la derogació del delicte de sedició i la reforma del de malversació de fons públics.

Vox al·legava que aquesta norma podria ser inconstitucional per defectes en el procediment d’aprovació. A més, afirma que la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació podria ser contrària a cinc articles de la Carta Magna. Ara el TC estudiarà el fons de l’assumpte.

D’altra banda, el ple del TC també ha admès a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada per la Sala Civil del Tribunal Suprem en relació amb l’article 92.7 del Codi Civil, que estableix la prohibició de guarda conjunta quan qualsevol dels progenitors estigui sotmès a un procés penal iniciat per intentar atemptar contra la vida, la integritat física, la llibertat, la integritat moral o la llibertat i indemnitat sexual de l’altre cònjuge o dels fills o bé quan hi hagi indicis de delicte de violència de gènere o familiar.

El Suprem planteja la possible vulneració de la Constitució i del Conveni Europeu de Drets Humans, de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i de la Convenció sobre Drets del Nen del 1989.

Finalment, el TC ha estudiat les diverses recusacions presentades per Vox contra diversos magistrats de l’alt tribunal com el seu president i ex fiscal general de l’Estat, Cándido Conde Pumpido, l’exministre socialista de Justícia Juan Carlos Campo i les magistrades María Luisa Segoviano i Laura Díez.

Algunes recusacions han estat desestimades perquè els recursos d’inconstitucionalitat en les quals s’havien demanat ja estan resolts, les de Juan Carlos Campo també han decaigut perquè el mateix ple del Constitucional ja va acordar la seva abstenció en diversos recursos i la resta han estat inadmeses per falta de fonament.