Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Supremo tomba el recurs de la CCMA contra dos acords de la JEC que apreciaven manca de neutralitat a TV3

Es refereix a l’emissió d’un documental sobre el procés i a la cobertura d’una manifestació durant les espanyoles del 2019

Avatar
Agències 26/02/2021
La cobertura de la manifestació de l'independentisme a Madrid el 2019 no va agradar a la JEC ni al Supremo. /Marc Puig

El Tribunal Suprem ha rebutjat un recurs presentat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra dos acords de la Junta Electoral Central que van apreciar vulneració del principi de neutralitat informativa i de respecte al pluralisme polític i la igualtat per part de TV3 en el període electoral de les generals espanyoles del 2019. En concret, per una cobertura d’una manifestació a Madrid pel dret a decidir celebrada el 16 de març i també per l’emissió d’un documental el 9 d’abril amb el títol ‘Un procés dins el procés’.

En el primer cas, el Suprem constata que els drets que es reivindicaven en aquella manifestació eren els mateixos que els que defensen formacions que es presentaven a les eleccions, i que es va transmetre en la seva totalitat, durant més de dues hores, amb un important desplegament de mitjans. Hi van aparèixer dirigents d’aquests mateixos partits. “Va oferir una difusió qualificada de missatges polític-electorals defensats per algunes candidatures a la qual no van tenir accés la resta”, apunta en la seva resolució.

Al seu parer, això crea “desigualtat entre els que concorren a les eleccions per l’avantatge que aporta als que es beneficien d’aquest tractament”.

Pel que fa al documental, creu que tenia interès informatiu i també incidència electoral, i per això la seva emissió estava subjecte als principis de neutralitat i de respecte al pluralisme polític de l’article 66 de la LOREG, que van ser conculcats en ser emès en període electoral. El Suprem afegeix que la CCMA no ha explicat quina raó li exigia programar el documental precisament en aquell moment.

També subratlla que el programa “projectava una imatge que afavoria les persones llavors en presó preventiva per la causa del procés i les idees que defensen”.