Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Suprem no deixa participar en sessions del Parlament a Junqueras i la resta de consellers engarjolats

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa no podran dir-hi la seva a la Comissió del Parlament que investiga l’aplicació de l’article 155 a […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 29/01/2019
Llaços grocs demanant la llibertat dels presos polítics / ACN

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa no podran dir-hi la seva a la Comissió del Parlament que investiga l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. La Sala Penal del Tribunal Suprem es nega a la petició perquè, asseguren, la seva participació provocaria “indesitjables interferències” amb el normal funcionament del judici contra l’independentisme.

Segons la Sala que presideix el magistrat Manuel Marchena, la “imminència de l’inici del judici oral al Suprem”, i el fet que moltes de les qüestions que planteja la Comissió del 155 al Parlament estiguin “estretament lligades als fets pels quals se’ls acusa” davant la justícia espanyola, fa impossible que els sis membres del Govern Puigdemont puguin participar en la iniciativa parlamentària.

A més, el Suprem s’avança al calendari parlamentari i argumenta que no els pot deixar assistir perquè, previsiblement, hi hauria coincidència de dates.

D’aquesta manera, el Suprem tomba la petició que havia fet el mateix Parlament de Catalunya el passat 22 de gener. Tot i això, la Sala Penal obre la porta en que “en un altre moment processal” (és a dir,  el judici quedi vist per sentència), es pugui tornar a demanar la compareixença de qualsevol dels líders independentistes processats.