Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

El Senat rebutja una moció de JxCat que demanava als PGE més inversió per a Catalunya

Ha recordat els continus incompliments en els pressupostos i els 16.000 M anuals d’espoli fiscal

Agències 18/11/2020

El Senat ha rebutjat la moció del senador de JxCat Josep Lluís Cleries que demanava més inversió per a Catalunya en els pressupostos generals de l’Estat (PGE) i que s’iguali com a mínim al pes del PIB català en el conjunt de l’Estat. La iniciativa també instava el Govern central a pactar amb la Generalitat les prioritats d’inversió de titularitat estatal en els PGE, i traspassar la gestió i execució de les inversions de titularitat i finançament estatal a la Generalitat.

Segons ha esgrimit el senador, aquest últim punt pretén millorar els percentatges i temps d’execució de les inversions que, al seu parer, hauria de suposar el 19,4 per cent “com a mínim” i no pas el 16,4 per cent, segons han establert. En aquesta línia, ha assenyalat que “continuen sense complir” la disposició tercera de l’Estatut de Catalunya que “estableix que la despesa estatal en infraestructures serà equivalent al pes de l’economia catalana en el conjunt del país”.

A més, ha recordat a la cambra que des de l’any 2000 tan sols s’ha executat un 77 per cent del pressupost i, segons ha explicat, això vol dir que “1 de cada 4 anys a l’Estat li surt de franc, és a dir, no inverteix gens a Catalunya”. També ha exposat que els principals avanços del corredor Mediterrani es produeixen a la via de Madrid. “Tots sabem que el Mar es diu Madridterrani, de sempre. En comptes d’invertir-los on es troba el mar Mediterrani”, ha ironitzat.

La iniciativa ha comptat amb les esmenes de Cs, Vox i el PSOE que Cleries ha rebutjat. En concret, la parlamentària Ruth Goñi Sarries ha demanat solidaritat i ha censurat l'”apel·lació als mantres amb els quals el separatisme sovint embolica aquestes reivindicacions”, a la qual cosa Cleries ha respost que la solidaritat està garantida a Catalunya perquè té un dèficit fiscal aproximat de 16.000 milions d’euros a l’any.

D’altra banda, la senadora del Grup Esquerra Confederal Sara Vilà Galán ha retret durant la seva intervenció a Cleries que JxCat també incompleix les lleis a Catalunya en matèria d’inversió i ha recordat les retallades de l’any 2012 amb el govern d’Artur Mas. A més, ha sortit en defensa dels PGE: “Ningú que defensa els interessos dels catalans hi pot votar en contra”, ha afegit. Així mateix, ha qualificat la formació nacionalista d’estar “asseguts al costat del PP”. “La senyora Ayuso no defensarà aquests pressupostos i vostès estan al seu costat, exactament a la mateixa banda que la senyora Ayuso”, ha resolt en aquesta clau.

El senador Xoaquín Fernández Leiceaga els ha acusat de col·locar els seus vots “a la casella del ‘no’, al costat dels que van atemptar durant els seus anys de govern contra els interessos de Catalunya i que són menys sensibles a la seva particularitat nacional”.