Dissabte, 16 de gener de 2021 - Edició 905
La República

El PSOE i Unides Podem registren una proposició de llei al Congrés per accelerar la renovació del CGPJ

PP, Cs i Vox volen dur-ho immediatament al TC

Redacció
Redacció 13/10/2020

El PSOE i Unides Podem han registrat aquest dimarts una proposició de llei al Congrés per accelerar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així ho han explicat tots dos grups, que volen acabar amb el “bloqueig” de l’òrgan per part del PP amb una modificació de la llei 6/1985 del poder judicial, en què s’estableix que cal una majoria absoluta -i no reforçada- per a triar els membres i també “cobreix el buit legal” sobre les atribucions que té el Consell amb el mandat expirat. Socialistes i Unides Podem, que han recordat que nou grups i forces del Congrés ja van reclamar posar fi al “bloqueig” i renovar institucions com el CGPJ, confien que la modificació pugui ser vigent en dos mesos.

Al text, els grups defensen corregir la “llacuna jurídica” i, tot i que reconeixen que el que és desitjable és que es renovi el CGPJ de manera immediata quan s’acaba el mandat, cal preveure un règim jurídic per quan no es doni aquesta circumstància. S’introdueixen canvis en dos aspectes. El primer estableix “una majoria viable” per evitar bloquejos, que sigui absoluta i no reforçada per triar els membres del Consell. El segon, cobreix el “buit legal” sobre les atribucions que té aquest òrgan quan ha acabat el seu mandat i es troba en funcions. En aquest sentit, s’assenyala que quan el CGPJ estigui en funcions, la seva presidència no podrà acordar cessar el secretari general ni el vicesecretari general del consell general del poder judicial.

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha reivindicat aquesta reforma “meditada” per evitar que les institucions es mantinguin en els “càlculs partidistes” dels populars. Lastra ha criticat contra els de Pablo Casado per haver “trencat en dues ocasions” l’acord per a la renovació del CGPJ, demanada també pel president, Carlos Lesmes, i per la Comissió Europea, i ha defensat impulsar la modificació per “protegir el correcte funcionament” de les institucions. El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha celebrat que amb aquesta proposició es garantirà que es compleix la Constitució. “El constitucionalisme no es diu, es fa”, ha reblat Echenique, en un retret contra els populars, a qui ha acusat d’estar incomplint amb la Carta Magna des de fa “com a mínim, dos anys”. Ha dit que la modificació evitarà el bloqueig i complirà amb el “principi de legitimitat democràtica”. El portaveu del grup morat ha recordat que “el tauler polític” va canviar en les últimes eleccions, que hi ha “noves majories” a les dues cambres on es trien els membres del CGPJ i que, per tant, aquest òrgan “manca de legitimitat democràtica”. La portaveu dels socialistes ha preguntat al PP “per què es nega a renovar” l’òrgan, quan es tracta d’un mandat constitucional. Sobre la possibilitat que els populars vagin al TC, Lastra ha expressat que seria “una paradoxa” que ho pretenguin recórrer perquè precisament els populars “bloquegen un mandat constitucional”.

Reacció en bloc de la dreta
PP, Cs i Vox volen dur al Tribunal Constitucional (TC) la reforma de la llei per accelerar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els portaveus dels diferents partits de l’oposició han deixat clar que es tracta d’una decisió que ataca “la independència judicial” i han titllat la proposta de “frau”. Per això, han deixat clar que faran servir totes les eines que tinguin a l’abast per tombar-la si s’acaba tirant endavant.

El més contundent de tots ha estat el líder dels populars, Pablo Casado, qui en una piulada a Twitter, ho ha considerat un “atropellament a la legalitat” i ha avançat que acudirà a les institucions i tribunals europeus si el govern del PSOE i Unides Podem l’acaba tirant endavant.

Relacionats