Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

El PSC vota en contra del Pla d’usos de l’Eixample malgrat haver-lo presentat en roda de premsa amb els comuns

Bonet defensa que l’acord només establia una regulació estricta per a onze carrers i critica que ara s’hagi estès a 37

Agències 17/01/2023
Janet Sanz, en un moment de la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona. Data de publicació: dimarts 17 de gener del 2023, 17:51 Localització: Barcelona Autor: Norma Vidal

El PSC ha votat en contra del Pla d’usos de l’Eixample en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Tot plegat després que fa menys d’una setmana els socialistes presentessin la mesura en una roda de premsa conjunta amb els comuns. La tercera tinenta d’alcaldia i regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha defensat el canvi de posicionament pel fet que el document final “no s’ajusta” a l’acord al qual els dos socis de govern van arribar: “La regulació estricta només afectava onze carrers i ara s’ha ampliat a 37”, ha lamentat. La segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha criticat el “gir sobtat del PSC” envers una eina clau “per protegir el comerç de proximitat” i “combatre la gentrificació”.

El Pla d’usos de l’Eixample ha obert una nova esquerda entre el PSC i els comuns a l’Ajuntament de Barcelona. Malgrat que dijous passat ambdues formacions van presentar el document en una roda de premsa conjunta en què van defensar la seva utilitat per combatre l’especulació, el monocultiu i la gentrificació i per protegir el comerç de proximitat, ara sembla que l’acord presenta més fissures de les que es preveien inicialment.

Les diferències s’han fet evidents minuts abans de la votació del document en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat que s’ha celebrat aquest dimarts, quan la tercera tinenta d’alcaldia i regidora de Mobilitat, la socialista Laia Bonet, ha anunciat que la seva formació hi votaria en contra.

Bonet, ha afirmat que el “monocultiu no és una realitat ni un risc que ara per ara afecti tot l’Eixample”. Per aquest motiu, ha recordat que el PSC, des de l’inici de les negociacions, va mostrar-se reaci a aplicar una normativa homogènia per a tot l’Eixample. Ha apuntat que si es va arribar a un acord va ser perquè es va pactar una vigència del Pla per tot el districte, però amb una regulació “molt diferenciada” en funció de les necessitats de cada carrer.  “No és el mateix els que estan pacificats i on hi ha més risc que es generi monocultiu que la resta”, ha advertit.

En aquest sentit, ha dit que es va pactar que la regulació més estricta només afectaria onze carrers de l’Eixample. La sorpresa, afirma Bonet, és que a darrera hora a l’expedient “s’ha incorporat una motxilla” que també hi suma tot el barri de Sant Antoni i l’àrea del voltant del carrer Girona, que ja tenien un pla d’usos propi. “Això suposa que es passi dels onze carrers pactats a 37”, ha remarcat.

Així mateix ha recordat que en l’aprovació inicial del document ja va quedar clar que el Pla d’usos de l’Eixample no seria una regulació paral·lela a les que existeixen actualment, sinó que “vindria a substituir la regulació avui vigent dels plans d’usos de Sant Antoni i del carrer Girona”.

El PSC ha assegurat que ha rebut el suport per escrit de les organitzacions Consell de Gremis, Gaudí Shopping, Som Sant Antoni, Pelai Centre, Eix Sagrada Família, Diagonal Boulevard, Coreixample, Barcelona Oberta, Foment Comerç, Eix Comercial de Rambla Catalunya i Barcelona Passeig de Gràcia.

Sanz apunta cap a Barcelona Oberta

La segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, s’ha mostrat sopresa pel “gir sobtat” del PSC després que, segons diu s’hagués tancat un acord que ja recollia aplicar de forma estricta aquest nou Pla d’usos també a Sant Antoni i als entorns del carrer de Girona.

Sanz ha afirmat que aquest canvi de posicionament està relacionat amb la pressió que ha exercit Barcelona Oberta perquè la regulació més estricta no s’apliqui a carrers com el passeig de Sant Joan.

Amb tot, s’ha mostrat disposada a seguir negociant per arribar a un acord abans del ple que se celebrarà el proper 27 de gener. “Apel·lo a la responsabilitat”, ha insitit.

Per la svea banda, la regidora d’ERC. Eva Baró, ha expressat la seva “perplexitat” per la situació “inversemblant” que s’està vivint. Ha recordat que es trcata d’un Pla d’usos “molt important” i que tindrà un impacte molt gran en el districte. Per aquest motiu ha retret al PSC i els comuns aquesta “manca de respecte” envers la ciutadania i els veïns. “El mínim que podrien fer, explícitament el PSC, es donar una explicació amb tots els ets i uts”, ha sentenciat.

Finalment el nou Pla d’usos de l’Eixample només ha tingut el suport dels comuns en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. La resta de formacions i regidors han expressat la seva oposició excepte ERC, que s’ha reservat el vot fins la propera sessió del ple municipal.