Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El PS d’Andorra demana que s’exigeixi el B2 del català a tots els professionals

El PS andorrà vol que tots els professionals hagin d’obtenir el B2 de català en un termini de 2 anys

Redacció 02/12/2022
Judith Salazar, del PS d'Andorra, al centre de la imatge

Ahir el Consell General d’Andorra va celebrar un ple que va durar tota la jornada. Els socialdemòcrates andorrans van presentar dues reserves d’esmena al projecte de llei reguladora de les professions tutulades de la salut i en la modificació de la llei de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. El PS va demanar que l’exigència del nivell B2 de català que es requereix als professionals nouvinguts a Andorra s’estengui també als que actualment ja hi estan exercint i que tinguin un termini de dos anys per obtenir-lo.

Des del govern, encapçalat per Xavier Espot de Demòcrates per Andorra, es va argumentar que la llei del català aprovada l’any 1999 ja estableix un marc per fer complir l’ús de la llengua catalana i van exposar, des del seu punt de vista, les dificultats de fer aplicar amb caràcter retroactiu l’exigència la certificació B2. Des del Grup Parlamentari Independent, el seu president Ferran Costa va defensar que “no podem canviar les regles del joc i modificar els drets a qui ja té el permís per exercir» i es va apel·lar a “convèncer” en comptes “d’imposar” o “vèncer”.

En canvi, Judith Salazar, dels socialdemòcrates, va expressar que “les bones intencions no serveixen; el títol és el mínim exigible perquè garanteix que qui es nega a parlar-lo és perquè no vol i no perquè no en sàpiga» i va reblar que “el Govern incompleix l’obligació de fer complir la llei” en referència a la manca de zel en el compliment de l’ús del català com a llengua oficial. Més endavant, quan es va tractar el tema dels professionals de la salut, la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, va acusar el govern de fer “grans discursos” però els va adreçar un retret: “no protegeixen la llengua en l’acció legislativa”. El govern va argumentar que en dos anys els 2.400 professionals que exerceixen al país no tindrien temps de fer l’examen de català. Susanna Vela va argumentar que els professionals sanitaris “contínuament s’estan formant i tenen capacitat suficient d’aprenentatge”.