Divendres, 16 d'abril de 2021 - Edició 995
La República

El progressisme espanyol segueix tancant els ulls a la voluntat independentista de Catalunya

Carmena diu que la situació a Catalunya és “desastrosa” i branda el diàleg per aconseguir “el que ara sembla impossible”

Avatar
Agències 29/11/2019
Pla americà de l'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb el president de la Comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics, Ernest Maragall, i la regidora d'ERC a Barcelona Elisenda Alamany, al Parlament, el 29-11-19 (horitzontal).

L’alcaldessa de Madrid insisteix amb la figura del “mediador” i recorda que “es pot reformar la Constitució, però no saltar-se-la” i que, si es fa, hi ha “conseqüències”

L’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena creu que la situació actual a Catalunya és “desastrosa” en comparació a la de mitjans del 2017 però està “convençuda” que “a través del diàleg es pot aconseguir el que ara sembla impossible”. En la seva compareixença a la comissió d’Estudi sobre els Drets Civils i Polítics al Parlament, i en què hi ha participat com a exmembre del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries entre el 2004 i el 2009, Carmena ha insistit que seria “interessant” la presència d’un mediador. En aquest sentit, ha recordat a l’independentisme que mai es una bona idea agafar “el camí curt” ni amb violència per aconseguir un objectiu i que, en el seu moment, ja va avisar el Govern que el referèndum “il·legal” era un “error”. Carmena ha recordat que “es pot reformar la Constitució, però no saltar-se-la” i que, si es fa, “tindrà les seves conseqüències”.

Sobre la sentència, Carmena creu que la condemna per “sedició” és “desproporcionada” perquè inclou una pena molt elevada i considera que el delicte de desobediència “estava massa aïllat” dels fets. En aquesta línia, ha defensat que els fets del 2017 no van ser “actes d’expressió” individuals ni un moviment “d’activistes”, sinó que formaven part “d’un col·lectiu dirigit des del Govern per fer actes pacífics de pressió per aconseguir la independència”. “No es desobediència civil”, ha afegit.

 

Preguntada per les actuacions policials en la resposta a la sentència, l’exalcaldessa de Madrid ha defensat que cal “denunciar” i “corregir-ne” els excessos, en cas que n’hi hagi, però ha advertit que “si algú pren decisions violentes, se’ls ha de reprotxar”. “No es poden prendre decisions violentes”, ha insistit Carmena, que ha preguntat si “la gent pot lesionar els policies, que també són éssers humans”.

 

Carmena ha explicat que, abans de l’1-O, va advertir tant a l’expresident del Govern Carles Puigdemont com a l’exvicepresident Oriol Junqueras que el referèndum era un “error” que “no s’havia de fer”. Defensa que els independentistes han de poder fer passos per arribar a la independència però sempre “dins del marge de la legalitat”. “Podem sortir amb pancartes [per a reformar la Constitució], però no prendre decisions per saltar-nos-la”, ha asseverat.

 

D’altra banda, en una valoració sobre la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU que reclama al govern espanyol l’alliberament immediat dels presos independentistes –i que va donar un termini per fer-ho de sis mesos, que va acabar dimecres-, ha recordat que el document “no és vinculant”.

 

De totes maneres, i encara sobre l’informe, ha argumentat que, mentre està d’acord en què la presó provisional no s’adia, l’altra queda sotmesa al que digui el judici. En aquest sentit, ha afirmat que si ella estigués en el lloc del govern espanyol demanaria revisió del document amb la sentència del Tribunal Suprem a la mà.

 

L’exalcaldessa ha qualificat de situació “injusta” la que pateixen els presos, ha dit que els actes que se salten la Constitució “tenen conseqüències legals” i creu que és “terrible” que la resposta sigui recórrer als tribunals perquè “no estan per a això”, en referència a la política. “Quan el dret jutja una cosa que no havia passat mai, és maldestre per definició”, ha afegit.

 

Carmena ha participat aquest divendres a la tarda a la Comissió d’Estudi sobre els Drets Civils i Polítics, on només hi participen JxCat, ERC, CatECP i la CUP, i on no hi assisteixen ni Cs, ni el PSC-Units ni el PPC.