Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El prior del ‘Valle de los Caídos’ indigna la xarxa assegurant que els esclaus que el van construir “venien voluntàriament”

Des d’usuaris anònims a d’altres més coneguts com el diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, han carregat contra Santiago Cantera

Redacció 26/06/2019
Pla mig d'un home amb una bandera franquista al Valle de los Caídos. Imatge d'arxiu/ ACN

El prior del ‘Valle de los Caídos’ i candidat per la Falange el 1993 i el 1994, Santiago Cantera, ha parlat per ‘Página 12‘ en una entrevista que ha aixecat polseguera a la xarxa. I és que Cantera ha negat que els presoners republicans que van construir el mausoleu del dictador Francisco Franco entre 1940 i 1958 fassin esclaus i ha assegurat que “venien voluntàriament”.

“No eren esclaus, no era un camp nazi això!”, diu, però admet que -com diu l’entrevistador-  no els “oferien feina i quan acabaven la jornada anaven a casa a sopar i dormir amb les seves famílies”. “No home, no! Estaven condemnats!”, ha apuntat per esquivar la pregunta sobre si “el seu delicte era ser republicans”. “La qüestió és que aquí menjaven porc quan ningú podia menjar-ne i redimien les penes amb la feina ben pagada que tenien…”, s’atreveix a dir el prior que -per altra banda- es nega a titllar el mandat de Francisco Franco a l’Estat espanyol de dictadura.

Unes declaracions que han encès la xarxa. Des d’usuaris anònims a d’altres més coneguts com el diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, o l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica han mostrat la seva indignació amb el prior del ‘Valle de los Caídos’, mantingut anualment amb 1,8 milions de diners públics.