Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El PP demana a Rivera una llista única espanyolista a Catalunya

La nova sotssecretària d’Organització dels populars nega que Casado s’hagi fet un equip a mida per evitar la crítica interna

Agències 04/08/2019
La nova sotssecretària d'Organització del PP, Ana Beltrán

La nova sotssecretària d’Organització del PP i presidenta del partit a Navarra, Ana Beltrán, ha apostat per estendre la fórmula de la coalició ‘Navarra Suma’ a Catalunya i altres territoris. Davant el rebuig rotund de Ciudadanos (al·legant que no es presentarà sense les seves sigles), ha recordat que també a la Comunitat Foral van donar un “cop de porta” al PP i, finalment, van acceptar un acord amb UPN i el Partit Popular. “La coalició ‘Navarra Suma’ ha estat una fórmula d’èxit i de gran generositat per part dels tres partits que l’hem conformat”, ha declarat Beltrán, que ha subratllat que la idea va partir del PP “fa ja dos anys” i es “va consumar” en les eleccions del 26 de maig amb un “gran resultat”.

Beltrán ha assenyalat que ella sempre ha defensat que “davant circumstàncies excepcionals cal prendre mesures excepcionals”, però ha admès que “caldria analitzar amb més profunditat si fer aquesta mateixa fórmula de gran coalició per a Espanya”. “És un tema que requereix una anàlisi profunda, però sí que seria bo analitzar-ho”, ha dit.  En aquest sentit, la responsable d’Organització del PP ha assegurat que el líder del partit taronja, Albert Rivera, “prioritzarà abans Espanya en el cas que aquesta fórmula s’analitzi i s’estudiï”. “No pot tancar la porta”, ha ressaltat.

Moment excepcional que exigeix mesures excepcionals 

En el cas de Catalunya, i davant la possibilitat que hi hagi eleccions autonòmiques pròximament, s’ha mostrat partidària d’impulsar un ‘Catalunya Suma’ entre PP i Cs. Al seu entendre, aquesta fórmula seria bona perquè “concorren circumstàncies molt similars a les de Navarra, amb moments excepcionals” que també han de portar a “prendre mesures excepcionals”.

Davant el fet que el Baròmetre del Centre d’Estudis de la Generalitat (CEO) reculli que el suport a la independència cau al seu nivell més baix en dos anys, Beltrán ha indicat que aquest tipus de fets deixa “ben clar que el que han de fer els partits constitucionalistes és unir-se”. “Junts som més i la unió fa la força. Sembla una frase feta però en política, i en aquests casos tan seriosos i tan greus, amb un cop d’estat recentment executat a Catalunya és un moment excepcional en el qual cal prendre mesures excepcionals”, ha insistit.

Davant l’aparent divisió en l’independentisme, a més, Beltrán ha admès que això “dona oxigen al constitucionalisme i a la majoria dels catalans que no són independentistes i que per fi veuen una oportunitat que canviï” en la situació a Catalunya. “Per descomptat, nosaltres seguirem treballant de la mateixa manera, defensant la unitat d’Espanya, defensant a Catalunya”, ha manifestat.

Possible indult als presos polítics 

La sotssecretària d’Organització del PP considera que Sánchez té en ment la possibilitat d’indultar els presos polítics. En aquest sentit, ha subratllat que és “molt sospitós” que quan el líder del PP, Pablo Casado, ha preguntat “en nombroses ocasions” a Pedro Sánchez si els indultarà, el president del Govern en funcions “mai respon”. “I això deixa una porta oberta que, coneixent el senyor Sánchez, amb qui li agrada pactar i amb qui ha arribat a ser president del Govern després de la moció de censura, per descomptat sembla que sí que és probable que estigui plantejant-se l’indult”, ha afirmat.

Gestió de presos i 155 a Catalunya

En ser preguntada si el PP és partidari que l’Estat recuperi les competències de presons -la gestió de les presons catalanes és una competència que Catalunya va assumir el 1983-, Beltrán ha assenyalat que davant el que estan veient aquests dies “arran dels presos que van donar el cop d’estat, caldria fer una anàlisi sobre aquest tema”. “Sí, caldria estudiar-ho”, ha agregat.

Pel que fa a si creu que es donen les circumstàncies per aplicar de nou el 155 de la Constitució a Catalunya, Beltrán ha demanat esperar a veure “el que passa amb la sentència” i “com evoluciona el Govern de la Generalitat del senyor Torra”.  “I aleshores meditarem si es donen les condicions per tornar a engegar el 155”, ha assegurat.

Canvis al PP per “enriquir” el partit 

D’altra banda, i davant els canvis a la cúpula del PP que va anunciar Pablo Casado davant la Junta Directiva del PP aquesta setmana, ha rebutjat que Casado hagi fet un equip a la seva mesura per evitar la crítica interna. “Casado el que ha fet és conformar un comitè de direcció amb persones heterogènies, de perfils diferents, amb carreres professionals també diferents i això enriqueix el partit”, ha conclòs.