Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

El PNB i Bildu tornen a ser enganyats per Sánchez per la decebedora llei de secrets

|

- Publicitat -

Fer bondat i pactar amb Espanya comença a ser un mal negoci fins i tot pels bascos

Publicitat

El PNB i Bildu, dos dels principals suports parlamentaris de l’executiu, han advertit aquest dilluns que la nova Llei de secrets oficials que aprova el Consell de Ministres es queda curta i no compleix els compromisos adquirits. La norma estableix un termini màxim de classificació de documents de 50 anys prorrogables. El portaveu del PNB considera que la norma és “decebedora” mentre que Bildu ha advertit el govern espanyol que la Llei “no compleix amb la paraula donada” ni “respon a les demandes”, perquè no obre la porta a desclassificar documentació sobre els GAL.

 

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha advertit a més que el que s’aprova aquest dilluns al Consell de Ministres és un avantprojecte, fet que implica que encara haurà de superar el tràmit dels informes d’institucions com el Consell d’Estat i que pot quedar sense aprovar-se abans que s’acabi la legislatura.

 

Segons Esteban, el PNB encara no ha mantingut cap contacte amb el govern espanyol sobre aquesta reforma, i per tant no en coneix els detalls, però les informacions que han aparegut als mitjans són “decebedores” perquè els terminis establerts per a la desclassificació de secrets arriben fins als 50 anys, el doble del que proposava el PNB.

Les amenaces dels bascos ja no fan por

Bildu ha anat més enllà per demanar al govern espanyol que “rectifiqui” el projecte que aprovarà el Consell de Ministres i torni a abordar la reforma “des de la transparència, el reconeixement i la veritat sobre tots els casos de vulneració de drets i llibertats que concerneixen l’Estat i els seus aparells des del franquisme fins al dia d’avui”.

 

“La impunitat ha d’acabar”, sosté Bildu, perquè “un estat que es diu democràtic no pot mantenir a l’oblit, sense conèixer ni resoldre actuacions delictives” comeses pels seus aparells. “No és acceptable que la reforma no toqui els principals elements d’una llei franquista”, continuen, i que es mantingui en secret tot el que va suposar atacs als drets i llibertats de milers de bascos.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió