Divendres, 21 de gener de 2022 - Edició 1275
La República

El Parlament rebutja condemnar les “ocupacions” a les universitats per les protestes postsentència

Constata que els centres han de garantir el dret de manifestació així com el dret a l’activitat acadèmica

Agències 26/11/2019
Pla obert dels estudiants que formen part de la caputxinada penjant una pancarta a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona el 18 de gener de 2019 (Horitzontal)

El Parlament ha rebutjat aquest dimarts una moció de Cs que instava la cambra a condemnar les “ocupacions” i les “destrosses” dels campus universitaris per part d'”alumnes encaputxats” així com la “vulneració” de la llibertat ideològica en aquests espais. La cambra ha evitat reclamar a la Generalitat que insti els rectors de les universitats catalanes a garantir la normalitat docent i que es facin responsables del manteniment de l’ordre acadèmic. Un altre punt de la moció de la formació liberal que també s’ha rebutjat ha estat el que el Parlament ordena als Mossos d’Esquadra que entrin els campus cada vegada que es produeixin “amenaces, coaccions i enfrontaments físics” que puguin ser constitutius de delicte.
També s’ha evitat exigir la dimissió de la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, per la seva “inacció deliberada davant dels esdeveniments succeïts a les universitats”.

Constata que la universitat ha de garantir el dret de manifestació així com el dret a l’activitat acadèmica

La cambra ha constatat, amb els vots a favor de Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i PPC, que la universitat “ha de garantir i fer respectar el dret de manifestació i protesta així com el dret a l’activitat acadèmica”. Es tracta d’un punt d’una moció presentada pel grup PSC-Units. D’altra banda, també s’ha aprovat un altre punt del text que constata que les universitats públiques catalanes “pateixen dificultats” des del 2012 degut a la reducció del 30% en el finançament públic, així com l’increment fins a un 66% de les taxes i preus universitaris.