Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El Parlament notificarà les absències de Sánchez i ministres citats a la comissió Pegasus a la Fiscalia i l’Eurocambra

El PSC defensa que ja han donat explicacions al Congrés i el Senat sobre el ‘Catalangate’

Redacció 14/03/2023
Membres de la Comissió de Pegasus, en una sessió al Parlament Data de publicació: divendres 03 de març del 2023, 10:53 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

El Parlament notificarà a la Fiscalia que el president espanyol, Pedro Sánchez; l’exdelegada a Catalunya Teresa Cunillera; i el fiscal general Álvaro García Ortiz no han contestat el requeriment de compareixença a la comissió Pegasus i que les ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska tampoc s’han presentat a la segona sessió on estaven convocats.

A més, la comissió Pegasus de la cambra catalana ha aprovat per majoria aquest dimarts comunicar a la comissió d’investigació del Parlament Europeu sobre l’espionatge amb Pegasus les absències de Sánchez i la resta d’autoritats citades. El PSC, que no veu necessària la seva compareixença, hi ha votat en contra, mentre que els comuns s’han abstingut.

El diputat socialista Jordi Terrades ha defensat que els membres del govern espanyol “rendeixen comptes” a les corts espanyoles i que el ministre de la presidència, Félix Bolaños, ja va comparèixer en seu parlamentària i a la comissió de secrets oficials per abordar el ‘Catalangate’.

En canvi, els diputats Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (Junts) i Montserrat Vinyets (CUP) han lamentat la negativa de les autoritats espanyoles a donar explicacions al Parlament i han denunciat el seu “obstruccionisme” per investigar les revelacions del CitizenLab sobre l’espionatge a una seixantena de polítics i activistes independentistes amb el software Pegasus. Ara bé, Vinyets ha reconegut que la comunicació a la Fiscalia és un simple “tràmit administratiu” del qual no n’esperen res, especialment tenint en compte que un dels absents és el mateix fiscal general de l’Estat.