Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Parlament demana per unanimitat la compareixença d’Aragonès per la cinquena onada de la COVID-19

S’ha demanat la compareixença per unanimitat del President de la Generalitat per informar sobre la gestió i evolució de la cinquena onada de la pandèmia amb diversitat d’opinions sobre quan s’ha de fer

Avatar
Agències 29/07/2021

El ple del Parlament d’aquest dijous ha demanat per unanimitat al president del Govern, Pere Aragonès, que comparegui en el termini d’un mes hàbil per informar sobre la gestió i evolució de la cinquena onada de la pandèmia.

Per part dels comuns, David Cid ha exigit a Aragonès que expliqui la “falta de sanitaris”, la gestió de la desescalada, la pèrdua de capacitat de rastreig i la celebració de macrofestivals, entre d’altres.

La diputada socialista Assumpta Escarp ha defensat que aquesta intervenció “s’hauria de substanciar avui mateix” per abordar l’organització de la desescalada de la cinquena onada, la gestió del curs escolar o les residències de persones grans.

El diputat de Vox Antonio Gallego ha criticat la gestió governamental i ha retret a Aragonès la seva absència d’autonomia i dependència de Brussel·les, i ha qualificat de “negligent i irresponsable” la gestió de la cinquena onada de la pandèmia.

Montserrat Vinyets (CUP) ha considerat “absolutament necessària” la compareixença i ha criticat les explicacions que Aragonès ha donat fins ara: “Vostè presentava la cinquena onada com una cosa imprevisible i en canvi el conseller Argimon feia autocrítica. L’autocrítica que ha començat el conseller l’ha de continuar vostè”.

Per part de Cs, Anna Grau ha afirmat que amb el seu aval a la compareixença el grup vol “protegir el conseller de Salut i tots els responsables sanitaris de la ‘torejada’ d’evitar les explicacions polítiques i tècniques”.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la diputada del PP Lorena Roldán, que malgrat la seva insatisfacció amb les explicacions d’Argimon dimecres en comissió parlamentària, ha qualificat la seva intervenció de “molt més valenta” que Aragonès.

Els partits del Govern, Junts i ERC, s’han mostrat “a favor de la transparència, les explicacions i la rendició de comptes”, en paraules de la diputada republicana Meritxell Serret.

CRÍTIQUES A PUIGNERÓ
Els diputats de l’oposició han aprofitat el seu torn d’intervenció per criticar la imatge del vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori, Jordi Puigneró (Junts), en una reunió de més de deu persones de bombolles diferents sense distància social ni mascareta.

ERC no ha fet cap esment explícit a la polèmica, però durant la seva intervenció Serret ha afirmat que els responsables polítics són “els primers que han de donar exemple, sempre”.

Grau ha afirmat que “les restriccions no se les creu ni el vicepresident Puigneró, que s’ha de creure que una paella amb la senyora Rahola i Puigdemont dona immunitat d’aquesta que se’n diu de ramat”.

Escarp ha demanat exemplaritat i ha qualificat la imatge d’irresponsabilitat política: “Esperem que l’exemplaritat del govern no sigui un desig sinó una realitat”.