Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El negoci de la dictadura: desvelen el milionari patrimoni dels néts de Franco

Acumulen 102 milions d’euros i 258 propietats

Redacció
Redacció 04/11/2019
El net de Franco, Francis, saludant manifestants franquistes

Els néts del dictador Francisco Franco gestionen una intricada teranyina de 21 societats que acumulen un patrimoni net de 102,5 milions d’euros i 258 propietats (entre les quals hi ha un palau, 22 habitatges, 195 places de garatge, 29 finques, cinc locals comercials i tres prats), segons una investigació del diari ‘El País’. Els set fills de Carmen Franco, filla única del dictador morta el 2017,  han centrat els seus negocis en el sector de la construcció, però abasten altres activitats com les relacions públiques, les llars d’infants o els hotels.

En aquest sentit, destaca la seva participació en una companyia adjudicatària de les cafeteries de la Moncloa que ha cobrat tres milions d’euros d’organismes públics entre 2016 i 2019 i acumula vagues per l’impagament de salaris a la seva plantilla. L’Estat Major de la Defensa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Ministeri de Treball o l’Ajuntament de Màlaga han contractat els serveis d’aquesta empresa de Ciutat Real. D’altra banda, els Franco també serveixen el càtering del Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI) de Ceuta.

El 1940, Francisco Franco cobrava oficialment una nòmina anual com a cap de l’Estat de 50.000 pessetes (300 euros). La seva filla, el 2009, cobrava una nòmina mensual de les societats familiars de 17.000 euros. El més adinerat dels néts del dictador és ara Francis Franco, que -entre altres molts negocis- lloga des del 2015 una planta baixa al BBVA i que, fins al 2016, no es va despendre del seu entramat empresarial a l’exterior. Una altra de les seves companyies, de fet, es va acollir a l’amnistia fiscal aprovada pel Gobierno de Mariano Rajoy el 2012 per regularitzar 7,6 milions d’euros de “rendiments a l’exterior”.

Segons fonts pròximes a la família del dictador citades per ‘El País’, la riquesa dels Franco es remuntaria a un ‘pelotazo’ urbanístic connectat amb la venda d’una finca a Madrid adquirida pel dictador els anys 40 que va ser requalificada de terreny rústic a edificable el 2003. Ara, malgrat tot, els néts de Franco sostenen que l’herència de la seva mare no depassa els 100 milions. El pastís immobiliari ja està repartit i es va saldar amb una inspecció rutinària d’Hisenda que va obligar els descendents del dictador a abonar una xifra que no va superar els 3.000 euros.