Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

El Mosso acusat d’insultar Guàrdies civils el 2-O a Lleida ho nega al Suprem

Dos guàrdies civils (un d’ells, condemnat per delictes relacionats amb la seguretat vial) han dit aquest dimarts al Tribunal Suprem que el dia 2 d’octubre, mentre caminaven per la plaça […]

Avatar
Agències 02/04/2019
Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil/ EP

Dos guàrdies civils (un d’ells, condemnat per delictes relacionats amb la seguretat vial) han dit aquest dimarts al Tribunal Suprem que el dia 2 d’octubre, mentre caminaven per la plaça de Sant Joan de Lleida amb dos companys més, van ser “aplaudits de manera despectiva” i “insultats” per part de dos mossos d’esquadra que estaven de servei. “Per allà van els piolins”, han explicat que va dir un dels agents de la policia catalana. També han explicat que el mosso els va retreure que l’1-O havien “pegat a la seva família” i que els va titllar de “fills de puta”.

Davant del tribunal, però, també ha declarat un dels dos mossos, que ha negat que els insultessin ni que els aplaudissin, i que el seu company només li va dir “en una conversa privada” i “en veu baixa” que “podrien ser piolins”, ja que els agents de la policia espanyola anaven vestits de paisà. L’altre mosso no ha estat identificat. Un dels guàrdies civils ha admès a una defensa, però, que les diligències obertes per la fiscalia de Lleida estan arxivades.

Un dels testimonis, un caporal, ha dit a més que es van dirigir als mossos per demanar-los explicacions i que en aquell moment es van “guardar” el número d’identificació personal a la butxaca. Durant la discussió, un dels dos es va tornar a posar el número a la solapa. Els guàrdies civils van recriminar-los la seva actitud i els van demanar la identificació per posar una queixa a la comissaria dels Mossos.

El caporal ha remarcat que la situació “no va ser normal”, perquè en aquella ocasió “van ser els garants de l’ordre públic els que l’estaven alterant”, però a la sala també s’ha assegurat que els ciutadans no els van insultar. Amb tot, ha afirmat que a partir d’aquell moment es va quedar a l’hotel i que semblava que era millor sortir sol al carrer, perquè el grup era “més fàcil que t’identifiquessin”.

El grup de guàrdies civils no van anar finalment a emetre una queixa a la comissaria de Mossos i el seu superior els va emplaçar a anar a la comandància de Lleida per posar una denúncia. El caporal ha explicat que van poder identificar un dels dos mossos. La fiscalia ha preguntat als dos guàrdies civils si havien estat gravats en algun moment per uns mossos des del seu cotxe. Han relatat que uns companys els ho van explicar, però que a ells no els va passar i que no eren els mossos de la plaça de Sant Joan.

Versió d’un dels mossos

Un dels mossos també ha estat citat a declarar al Tribunal Suprem i ha donat la seva versió dels fets. Ha explicat que estava amb un company a la plaça de Sant Joan fent un servei de protecció de la seu del PP, quan van veure un grup de persones al carrer. “A mesura que s’anaven apropant, ens miraven fixament, un va passar per davant nostre, i el meu company em va dir que aquests podrien ser piolins”, ha explicat. Aleshores, “un es va girar, va gesticular, ens va mirar i va continuar la marxa”.

El mosso ha explicat que, al cap d’una estona, van tornar “queixant-se que els havíem insultat”. L’agent de la policia catalana, però, ha negat haver-ho fet i tampoc haver-los aplaudit, com han assegurat els guàrdies civils, ni ells ni els vianants que hi podia haver pel carrer. De fet, ha situat el fet cap a dos quarts de quatre de la tarda, amb “gairebé tot el comerç tancat” i amb “poca gent” al carrer. “No hi va haver cap aplaudiment ni els vam insultar”, ha insistit.

Sobre el número d’identificació, ha explicat que el seu company el portava visible i que ell se’l va posar a l’armilla perquè es va adonar que el portava amagat a la camisa. A més, ha dit no saber perquè només es va poder identificar a ell i no al seu company. El mosso ha afegit que ells també els van demanar la identificació i que només un va mostrar-los la credencial, “que va amagar ràpidament”.

El mosso ha assegurat que va posar aquests fets en coneixement dels seus superiors i que no li han obert cap actuació disciplinària. L’altre agent de la policia catalana no ha estat identificat.

“Amenaces i empentes” a l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca

També ha declarat aquesta tarda el responsable de l’operatiu de seguretat que va actuar a l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca, que ha afirmat que l’actitud de la gent va ser “zero col·laboradora” des que van arribar i que com que no els van “ajudar” a complir el mandat judicial van haver d’actuar.

Segons ha descrit, van arribar sense posar-se casc i només amb elements de protecció,  van informar que havien de complir amb la decisió del TSJC i una part de la gent es va asseure a terra en veure’ls arribar. Ha descrit que aquesta actitud “passiva” es va tornar “activa” especialment per al grup que no estava en primera línia i que empenyia la gent que hi havia al davant.

El lletrat de Forn, Xavier Melero, li ha preguntat si els havien donat la instrucció que en cas de grans concentracions havien de retirar-se i avisar per demanar ajuda dels Mossos d’Esquadra. “Jo no vaig rebre aquesta instrucció”, ha reconegut. A preguntes de Jordi Pina ha descrit que no van haver d’usar les defenses per apartar la gent i que cap agent va resultar ferit.