Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Ministeri de Cultura no autoritzarà la sortida de nous ‘papers de Salamanca’

El ministre de Cultura i Esports, José Guirao, la consellera de Cultura de Castella i Lleó, Maria Josefa García, i l’alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, han acordat aquest dimarts […]

Agències 12/12/2018
Dues dones revisen els 'papers de Salamanca' recuperats, en l'acte de lliurament del 3 de desembre de 2015 / ACN

El ministre de Cultura i Esports, José Guirao, la consellera de Cultura de Castella i Lleó, Maria Josefa García, i l’alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, han acordat aquest dimarts “cenyir la sortida i retorn de documents de l’Arxiu de Salamanca a l’estricte compliment de la Llei del 2005”, per la qual es restitueixen a Catalunya els documents de l’Arxiu de Salamanca confiscats durant la Guerra Civil. El ministre ha declarat que tot i que “no és amic dels terminis”, però espera que el tema dels ‘papers de Salamanca’ quedi resolt al primer trimestre del 2019. “Si allò tècnic no s’encalla, allò polític no ho ha de fer”.

El ministre Guirao ha manifestat, segons un comunicat del Ministeri, que es vol “resoldre d’una vegada el compliment de la Llei del 2005 i tancar aquest capítol”, al temps que ha afegit que els sembla fonamental perquè “no se segueixin generant polèmiques ni elucubracions”.

L’alcalde de Salamanca ha traslladat la seva “satisfacció al veure que el govern espanyol no té entre els seus plans promoure una nova llei i que no sortiran diferents papers dels que estan estrictament emparats per aquesta llei”.

Guirao ha indicat que, en base a la llei, els papers “s’estudiïn i es proposi un acord en el si de la comissió tècnica, que es reunirà l’abans possible”. Una decisió que, segons el ministre, “s’haurà de ratificar al patronat que se celebrarà al gener”.

Sobre el volum de sortida de papers que estarien pendents únicament en compliment de la llei, el ministre ha manifestat que es tracta de “molt poca documentació”. En aquest context, el ministre ha destacat el valor del treball tècnic ja realitzat per la Generalitat en la identificació dels papers que “han de tornar a Salamanca”, i que figuren en un informe que la Generalitat va entregar al Ministeri al juliol del 2017. “Si aquest retorn no s’ha fet abans és perquè no s’ha reunit la comissió tècnica des del 2014”, ha afirmat.

Sobre la petició de sortida d’altres papers que no estan dins de la Llei del 2005, el ministre ha insistit en què no es contemplarà.