Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El Ministeri d’Agricultura discrimina el català en la sol·licitud de beques, tot i valorar llengües com el maltès o el gaèlic

Plataforma per la Llengua denuncia que el català ni tan sols és un mèrit en aquest tràmit i constata novament que “el tracte antiigualitari” de les llengües “és un element estructural a Espanya”

Redacció 16/02/2023

Plataforma per la Llengua ha denunciat que el Ministeri d’Agricultura continua imposant el castellà i marginant descaradament el català en la sol·licitud de beques. Segons ha comprovat l’entitat, el català no és ni tan sols un mèrit, mentre que sí que ho són llengües com el maltès o el gaèlic. “Aquesta és només una de les 55 novetats legislatives aprovades el 4t trimestre del 2022 que discriminen el català”, ha avisat en un comunicat.

El 29 de desembre del 2022, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va signar una ordre que regulava la concessió de beques de formació pràctica per a titulats universitaris relacionades amb les matèries tractades pel seu ministeri. A la sol·licitud, s’exigien coneixements del castellà i es valorava el coneixement d’altres llengües europees, però, en canvi, s’ignorava el català o altres idiomes de l’Estat diferents del castellà. “El redactat premiava el coneixement de llengües com el maltès o el gaèlic i alhora, menystenia el del català, llengua habitual en el sector agrícola d’una part considerable del territori espanyol”, critiquen des de Plataforma per la Llengua.

Malauradament no és un cas aïllat. Aquesta decisió del Ministeri d’Agricultura és tan sols una de les moltes normes que situen el castellà per sobre del català, demostrant que “el tracte antiigualitari de les diverses llengües autòctones és un element estructural a Espanya, vinculat estretament a un nacionalisme estatista de caràcter supremacista castellà“.