Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El Lluçanès serà comarca: el Govern crearà un “òrgan transitori” amb l’objectiu que comenci a funcionar el 2027

Es preveu posar en marxa abans d’acabar l’any una mancomunitat que aplegui tots els municipis

Redacció 03/03/2023
Reunió al Lluçanès per parlar de com s'ha de constituir la nova comarca Data de publicació: dijous 02 de març del 2023, 19:54 Localització: Olost Autor: Mar Martí

El Govern va presentar ahir dijous a la tarda als alcaldes del Lluçanès la seva proposta per a la creació de la nova comarca. La idea és crear un òrgan de govern “transitori” que tindrà forma de mancomunitat de municipis amb la idea que la nova comarca comenci a funcionar a partir del 2027. D’aquesta manera, va explicar el secretari d’Administracions Locals, David Rodríguez, es dona un marge de quatre anys als municipis on va guanyar el ‘no’ perquè decideixin què volen fer.

El primer pas serà portar al Parlament el projecte de llei de creació del Lluçanès on s’establirà tot aquest calendari. L’objectiu del Govern és que aquesta llei es pugui votar abans de les municipals del mes de maig. Els alcaldes van rebre amb satisfacció la proposta. La idea del Govern per desencallar la comarca del Lluçanès va generar consens en la reunió mantinguda ahir a la tarda a les instal·lacions del Consorci del Lluçanès.

Fa tres setmanes, Rodríguez, va recollir les opinions dels alcaldes dels 13 municipis que haurien de formar part de la nova comarca per veure quina seria la millor fórmula i aquest dijous els va presentar una proposta en ferm. En declaracions a la sortida de la reunió, Rodríguez va explicar que s’ha intentat “satisfer el màxim de sensibilitats possibles” i s’ha elaborat una proposta que compleixi dos requisits. D’una banda, “donar resposta a la consulta del 2015 i fer-ho d’una manera que faciliti la comoditat del conjunt d’alcaldes” i, de l’altra, “que la transició permeti gestionar bé el canvi de comarca”.

“Si haguéssim constituït la comarca de manera immediata tampoc hagués pogut funcionar perquè no hi hauria cap estructura per tirar-la endavant”, va exposar Rodríguez. La dilatació del procés també ha de servir perquè els municipis on va guanyar el ‘no’ tinguin més temps per decidir si volen sumar-se al Lluçanès o bé mantenir-se a la comarca actual. Rodríguez va dir que cada municipi serà lliure per decidir què vol fer i va augurar que Santa Maria de Merlès segurament quedarà fora des d’un bon principi perquè ja ha traslladat al Govern l’acord de ple en què demana no formar part del Lluçanès.

Ara, segons va exposar Rodríguez, es portarà al Parlament una proposició de llei -prèvia aprovació per part del Govern- perquè es pugui crear la comarca del Lluçanès. Aquesta proposició ja inclourà tot el calendari d’actuacions i també la creació d’aquest òrgan transitori que funcionaria fins al 2027. La voluntat del Govern és que aquesta proposició de llei es pugui aprovar abans de les eleccions municipals del mes de maig i, per tant, que la mancomunitat es pugui crear abans de finalitzar el 2023.

El president del Consorci del Lluçanès i alcalde d’Oristà, Marc Sucarrats, va valorar positivament la proposta del Govern i creu que ha recollit les opinions dels alcaldes. “És un tema complex, però creiem que ha plasmat el que vam demanar que és no crear una comarca en dos dies i no fer un ‘copiar i enganxar’ de la llei”, va manifestar. En aquest sentit, va celebrar que es doni aquest marge de quatre anys per “intentar fer les coses bé” i, sobretot, “per adaptar-les a la realitat del territori”. Creu que, amb la proposta actual, “es podran sumar municipis on el resultat va ser negatiu”.