Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El litoral català: en alerta

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dissabte al matí l’alerta del pla Inuncat per mala mar a tot el litoral català, i especialment a les comarques de les […]

Redacció 19/04/2019
Europa Press

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dissabte al matí l’alerta del pla Inuncat per mala mar a tot el litoral català, i especialment a les comarques de les Terres de l’Ebre i el Baix Camp, on les onades poden superar els quatre metres d’alçada.

En un comunicat, Protecció Civil ha informat que també es manté en prealerta el pla Ventcat per la previsió de ràfegues de vent de fins a 90km/h.

Al llarg d’aquest matí, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 71 trucades per forts vents, la majoria d’elles per arbres caiguts i obstacles a la calçada a Barcelona (16), el Vallès Occidental (11) i l’Alt Penedès (8).

Protecció Civil demana als ciutadans que no s’acostin a les zones on trenquin les onades per fer fotos i que prenguin precaucions si decideixen fer activitats a l’aire lliure, sobretot fins a les 20 hores.

Barcelona, també en alerta

A Barcelona, l’Ajuntament ha activat el pla bàsic d’emergències municipal per mala mar per les previsions meteorològiques de pluja, ha informat el consistori en un comunicat aquest dissabte.

Aquest pla s’activa quan es preveu que les onades poden arribar a més de 2,5 metres d’alçada, cosa que constitueix un risc tant per a les persones com per al mobiliari urbà, explica l’Ajuntament, que recomana a la ciutadania evitar les platges.

La Guàrdia Urbana, que s’ha desplegat al llarg del litoral, impedirà l’accés als espigons mentre onegi la bandera vermella a les platges.

Els Bombers atenen 100 avisos

Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a 101 avisos relacionats amb l’episodi de vent aquest divendres, cap d’ells greus i la gran majoria relacionats amb arbres caiguts. Els ciutadans també s’han posat en contacte amb els serveis d’emergències per advertir-los de caigudes i problemes amb branques, tendals, persianes, banderes, teules o pals elèctrics a punt de caure. Segons el cos, no hi ha hagut persones ferides. La majoria d’avisos s’han rebut entre les 13h00 i les 16h00.

Per regions, la gran majoria de trucades s’han rebut a l’àrea de metropolitana, 44 a la part nord i 31 a la sud; i la resta a Tarragona (14), a les comarques centrals (6), a les Terres de l’Ebre (3) i a Lleida (3). Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s’han assolit ratxes d’entre 70 i 100 quilòmetres per hora a diferents punts del territori.