Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El judici contra l’independentisme arrencarà dimarts 12 de febrer

El Tribunal Suprem ja s’ha decidit. Dimarts 12 de febrer serà la primera jornada del judici contra els dotze líders independentistes acusats de rebel·lió, malversació i desobediència. La Sala presidida […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 01/02/2019
Manuel Marchena, jutge del Tribunal Suprem / ACN

El Tribunal Suprem ja s’ha decidit. Dimarts 12 de febrer serà la primera jornada del judici contra els dotze líders independentistes acusats de rebel·lió, malversació i desobediència. La Sala presidida pel jutge Manuel Marchena acaba de fer pública la seva resolució, de 145 pàgines, on fixa el primer calendari de sessions. Del 12 al 14 serà el torn de les qüestions prèvies. El judici seguirà la setmana següent, previsiblement amb torn ja pels primers interrogatoris contra els membres del Govern Puigdemont.

En aquest auto dels set magistrats que jutjaran l’independentisme, Marchena i companyia també s’han encarregat de dictar qui podrà ser o no la Sala de Vistes. Els primers que no hi podran ser seran els observadors, espanyols i internacionals, que havien demanat les defenses. El Suprem s’escuda en la limitada capacitat de la Sala, alhora que recorda que tothom podrà seguir el judici des d’una pantalla de televisió. Assegura també que els drets democràtics dels engarjolats seran, sempre, plenament garantits. En canvi, hi haurà espai per autoritats, periodistes i, també, dues places reservades per familiars de cadascun dels acusats.

Auto Tribunal Suprem 1-0

El Suprem accepta tots els testimonis de la Fiscalia i no permet molts demanats per les defenses

Pel que fa als testimonis proposats, el Suprem accepta tots i cadascun dels que proposava la Fiscalia. Els de les defenses, raser completament diferent. La Sala tira per terra molts dels que havia demanat, per exemple, Jordi Cuixart. Proposava experts en drets socials, polítics i humans i el Suprem diu, directament, “que no seran necessàries les seves versions dels fets”.

Alhora, de la prova pericial que proposaven Oriol Junqueras i Raül Romeva, el Suprem tampoc en vol saber res. D’aquesta manera, s’intenta frenar la defensa política que molts dels acusats i els seus advocats pretenen fer durant el judici. Destaca també que es denegui el testimoni del Senador popular Ignacio Cosidó, l’home del whatsapp que assegurava que, amb Manuel Marchena presidint el CGPJ, el PP controlaria la Sala Penal del Suprem “per la porta del darrere”.

Nota auto pruebas

En canvi, qui sí que anirà a declarar com a testimoni serà l’ex president espanyol, Mariano Rajoy, la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaria, el lehendakari Iñigo Urkullu i altres autoritats catalanes, com Artur Mas, el President del Parlament Roger Torrent, Ada Colau o Enric Millo.

Per cert, que el Suprem assegura que té a disposició dos traductors per si, finalment, algun dels acusats decideix declarar en català.