Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

El Govern ultima un nou mecanisme per a concedir ajuts als autònoms basat en un registre previ

Els sol·licitants podran introduir les dades durant diversos dies i l’ordre d’arribada de peticions no serà determinant

Agències 21/11/2020
Pla obert de la reunió del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, amb Albert Castellanos i Natàlia Mas. Imatge del 21/11/2020. Horitzontal.

El Govern ultima un nou mecanisme per la concessió d’ajuts econòmics als autònoms, basat en un registre previ, després de la polèmica per la convocatòria anterior, en què les prestacions s’adjudicaven per concurrència no competitiva i amb adjudicació per ordre de presentació. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i els consellers Chakir El Homrani i Jordi Puigneró s’han reunit aquest dissabte al matí per continuar treballant en el disseny del nou sistema, que vol facilitar l’accés a noves ajudes econòmiques. Els autònoms podran inscriure’s al registre, que estarà obert durant diversos dies. L’ordre en què es registrin no serà determinant en la concessió dels ajuts.

El registre funcionarà com un sistema d’inscripció prèvia. Sobre aquesta inscripció, i en base als criteris corresponents, el govern podrà procedir més àgilment al repartiment de les ajudes.

El mecanisme encara s’està treballant i el Govern té intenció de portar-ho en el pròxim consell executiu, dimarts vinent, i activar-ho en els propers dies. A la reunió també hi han assistit, des del despatx del vicepresident, el secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i la secretària d’Economia, Natàlia Mas.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ja va descartar tornar a utilitzar el sistema de concurrència competitiva, en què els primers que trameten sol·licituds són els primers que reben compensacions, per repartir ajuts entre els sectors afectats per la covid-19. El seu Departament va anunciar dimecres passat que aturava tots els ajuts que s’atorguen per ordre de presentació mentre buscava un format alternatiu. Tot plegat, després de la polèmica per una convocatòria d’ajuts als autònoms, que s’atorgaven per ordre de registre, en què el sistema informàtic es va col·lapsar i que no va resultar suficient per atendre totes les peticions.

El vicepresident va assegurar que treballava en un nou “mecanisme de suport permanent i continuat als autònoms” que sigui “àgil” i permeti rebre pagaments “periòdics” en funció de l’activitat de cada negoci. L’objectiu, va explicar, és que la informació que hagin d’aportar els autònoms sigui “la mínima possible” perquè el Govern no vol “marejar”.