Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El Govern referma el compromís de retirar el monument franquista de Tortosa i s’oposa a reinterpretar-lo

Aragonès qualifica la memòria democràtica com el "millor antídot contra el feixisme"

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha refermat el compromís del Govern de retirar el monument franquista de Tortosa. Ho ha afirmat aquest diumenge en l’acte del 85è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, al pas de barca d’Ascó. Ubasart ha apuntat que el monument constitueix una “humiliació sagnant” i s’ha oposat a la seva reinterpretació, tot i no concretar terminis per la seva retirada i lamentar els “entrebancs judicials”. Per la seva part, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat la memòria democràtica com el “millor antídot contra el feixisme”. L’acte ha comptat amb la presència de familiars de membres de la Lleva del Biberó i ha homenatjat a totes les víctimes de la batalla de l’Ebre.

 

Publicitat

En el marc de l’acte del 85è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha afirmat que “no es pot ser demòcrata sense ser antifeixista”. A la vegada, ha remarcat que el Govern segueix treballant per “desmuntar” el monument franquista de Tortosa malgrat els “entrebancs judicials”.

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat no fer “ni un pas enrere” davant aquells a qui “els molesta la memòria democràtica, com els molesten els drets humans, de les dones, de les persones LGTBI, la nostra llengua o la nostra cultura”. Aragonès ha reivindicat la memòria històrica com una eina per mirar més enllà del passat i que se centra en el futur a través de la “justícia, reparació i la garantia de no repetició”. En aquest context, ha fet una crida a mantenir la mobilització per defensar els drets i les llibertats de la ciutadania.

Et pot interessar  ERC demana concrecions al govern estatal en la conversió de la comissaria de Via Laietana en un "lloc de memòria"

 

Un acte d’homenatge i record

 

L’acte d’aquest diumenge s’ha celebrat al pas de barca d’Ascó, un dels punts per on la matinada del 25 de juliol de 1938 les tropes republicanes van travessar el riu en l’inici de la batalla de l’Ebre.

 

Un dels components emotius de la jornada ha estat la lectura de la carta d’un dels integrants de la Lleva del Biberó per part del seu net, l’escriptor i dramaturg aldovenc Valer Gisbert. L’actuació, que ha rememorat en primera persona un dels moments del soldat durant la batalla, ha anat acompanyada per la música de l’agrupació Camerata XXI.

 

No ha estat l’únic testimoni de la Lleva del Biberó que s’ha pogut escoltar; s’han llegit unes paraules escrites pel supervivent Miquel Morera, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi. A l’acte també ha estat present el manresà de 102 anys Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó.

 

85 anys de l’inici de la batalla de l’Ebre

 

L’homenatge a totes les víctimes i els supervivents de la batalla de l’Ebre s’ha fet cada any des de 1980 per part de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41. A partir del 2014, les institucions han agafat el relleu per rememorar la batalla de l’Ebre.

 

Enguany es compleixen 85 anys d’aquest succés, que es va allargar durant 115 dies. S’estima que hi van morir 30.000 persones, tant civils com soldats dels dos exèrcits. Entre les baixes també hi havia membres de la Lleva del Biberó, joves d’entre 17 i 18 anys mobilitzats per la Segona República Espanyola.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut