Edició 2178

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 12 de juliol del 2024
Edició 2178

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 12 de juliol del 2024

El Govern garantirà la gratuïtat d’anticonceptius de llarga durada a les dones de fins a 29 anys

|

- Publicitat -

El Govern garantirà la gratuïtat d’anticonceptius de llarga durada a dones i possibles persones gestants fins a 29 anys. Els departaments de Salut i Igualtat ho han anunciat aquest dilluns en el marc de la presentació del Pla de millora d’accés a l’anticoncepció a Catalunya. També hi podran optar aquelles persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, així com aquelles que ho necessitin per motius clínics, en aquests dos casos encara que tinguin més de 29 anys.

Publicitat

El conseller Manel Balcells ha explicat que la mesura preveu assolir la universalitat durant els pròxims quatre anys, “beneficiant més de 600.000 persones”. La consellera Tània Verge ha afegit que permetrà garantir “l’autonomia en l’estratègia reproductiva”.

Els mètodes que s’oferiran són el DIU de coure i l’implant subdèrmic, dos opcions que segons la doctora i ginecòloga Elisabet Grau són “segurs, de fàcil inserció, amb pocs efectes secundaris i que tenen el bon compliment de la pacient”. El primer dura aproximament uns cinc anys, i la durabilitat del segon es redueix a tres. Pel que fa als costos, oscil·len entre els 100 per al DIU i els 60 euros pel que fa a l’implant.

Les dones i persones gestants que vulguin acollir-se a la mesura ho han de fer a través d’un dels 45 Serveis a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) repartits pel territori. Tot i que de moment es començarà per tres col·lectius específics: possibles gestants fins a 29 anys, persones en situació vulnerables o persones que han realitzat una interrupció d’un embaràs; la previsió és que en els pròxims quatre anys la cobertura sigui universal.

“Per a totes les persones gestants, ja sigui fins els 40 anys o fins que es necessiti”, ha afirmat Verge, “és la millora de la salut de les dones, és garantir el dret al propi cos, i això vol dir decidir quan ens volem reproduir o no, poder planificar millor embarassos i evitar els embarassos no desitjats”.

Et pot interessar  El Govern estudia ajudar econòmicament els cinemes que projecten més pel·lícules doblades en català

La consellera també detallat que es tracta de dos mètodes “efectius” que permeten avançar en la igualtat de gènere. “El cost sol ser assumit majoritàriament per les dones, i en un context d’increment del cost de la vida aquesta gratuïtat gradual permetrà un estalvi econòmic important pel conjunt de parelles i famílies”, ha dit.

Finalment, Verge ha assenyalat que és una “mesura pionera” i “capdavantera” en els drets socials i reproductius a Catalunya. En la mateixa línia s’ha expressat Balcells, que l’ha definit de “referent a Europa”. “Enguany destinarem hi més d’un milió d’euros”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut