Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

El govern espanyol sempre amb la repressió: Natividad Jáuregui entra a la presó a Bèlgica a l’espera de l’extradició a Espanya, on està acusada de pertànyer a ETA

Fonts de la defensa diuen que quedarà en llibertat quan li posin un braçalet i que encara no hi ha data per l’entrega

Redacció 20/11/2020
Pla mitjà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, signant l'acord programàtic del govern de coalició al Congrés, el 30 de desembre de 2019 (horitzontal)

La presumpta etarra, Natividad Jáuregui, ha entrat a la presó a Bèlgica pocs dies després que la justícia belga acceptés definitivament la seva extradició a Espanya, segons ha pogut saber l’ACN. Fonts de la seva defensa diuen que l’estada a la presó és provisional mentre no li posin un braçalet de seguiment, que pot trigar uns dies. Les mateixes fonts afirmen que “teòricament” l’entrega a les autoritats espanyoles s’hauria de fer en 10 dies, però que a la pràctica sempre en són més. Així, asseguren que de moment no hi ha data per a l’extradició, que està en mans de la fiscalia belga.

El Tribunal de Cassació va rebutjar dimarts el tercer i últim recurs possible contra la decisió del Tribunal d’Apel·lació d’acceptar l’euroordre de l’Audiència Nacional, que acusa Jáuregui de pertànyer al comando Biscaia d’ETA que suposadament va perpetrar un atemptat el 1981. Jáuregui fa més de vint anys que va arribar a Bèlgica, país que s’ha negat en repetides ocasions a extradir-la.

Fa un any el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar l’estat belga per no justificar suficientment la denegació de l’extradició i l’Audiència Nacional va emetre de nou una altra euroordre. Ara finalment la justícia belga ha acceptat entregar la presumpta etarra a les autoritats espanyoles, però encara no hi ha data prevista pel trasllat.