Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

El govern de Sánchez incomplirà la decisió democràtica del Senat de retornar l’IVA

Malgrat aprovar-se la moció de JxCat, el govern no cobrarà els 443 MEUR que Espanya s’ha quedat

Redacció 26/02/2020

Les cambres legislatives espanyoles són un frau democràtic, la majoria de resolucions o mocions aprovades sense el partit de govern són paper mullat

 

El Senat ha donat llum verda aquest dimecres a una moció de JxCat que insta el govern espanyol a tornar els diners de la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies i corporacions locals. Però el govern espanyol no en té cap obligació. La moció s’ha aprovat amb els vots del PP, ERC, Bildu, el PNB, Cs, Vox, Compromís, Geroa Bai, Més Madrid, Més per Mallorca, el PRC, UPN i Endavant Andalusia. El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha denunciat que no haver rebut aquests diners incrementa “l’asfíxia financera de les autonomies finançades pel règim comú”. Catalunya reclama 443 MEUR de la liquidació de l’IVA del 2017 i ho ha portat als tribunals.

Una democràcia de baix perfil, malgrat el govern del PSOE y Podemos

En conjunt, les autonomies reclamen que se’ls abonin 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 -que s’havia de liquidar al desembre- es comptabilitzés el 2018.

Un robatori doble, el govern espanyol del PP es va quedar els diners i el govern del PSOE i Podemos no els tornarà malgrat la decisió democràtica del Senat

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’Estat ha liquidat l’impost -dos anys després- només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes -com Catalunya- han portat l’Estat als tribunals o amenacen de fer-ho.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va rebutjar pagar la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies al·legant que ja s’havien gastat els diners durant el 2019 tot i no rebre’ls i va oferir mitigar el problema no computant l’efecte de l’IVA del 2017 en el dèficit del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%.